D3-vitamin: miért fontos pótolni a hiányt

D vagy D3-vitamin? Mi a különbség?

Tartalomjegyzék

A szervezet természetes módon termel D-vitamint, amikor közvetlen napfénynek van kitéve a bőrünk. Bizonyos élelmiszerekből és étrend-kiegészítőkből is hozzájuthatunk a D-vitaminhoz, így biztosítva a megfelelő vitaminszintet a vérben. Megmutatjuk a D-vitamin jótékony hatásait, a szükséges napi bevitel mennyiségét, valamint szót ejtünk D-vitamint tartalmazó élelmiszerekről is. Melyik a legjobb D-vitamin? D3-vitamin kisokos kezdőknek és haladóknak. 

A D-vitamin fajtái: mi a különbség a D-vitamin és a D3-vitamin között?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin a D1-, D2- és D3-vitaminokat tartalmazó vegyületcsaládban. Szigorúan véve a D-vitamin azonban nem igazi vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag, amelyet a szervezet egy kalcitriol nevű hormonná alakít át. Ez a D-vitamin biológiailag aktív formája.

A D-vitamin két fő formában létezik:

  • A D2-vitamin (ergokalciferol)
  • A D3-vitamin (kolekalciferol) 

A D3-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, míg a D2 főként növényi forrásokból származik. A D3 jobban megemeli az általános D-vitamin-szintet, és tovább is tartalékolja a szervezetet, mint a D2-t. 

A szervezet a D-vitamint a nap UV-B sugarai segítségével tudja előállítani, mégpedig a bőrben. A D3-provitamin a bőrben UV-B sugárzás hatására D3-previtaminná, majd ezután szintén UVB-fény segítségével D3-vitaminná alakul át.

A D-vitamin hatása

A D-vitamin hozzájárul 

  • a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához,
  • az egészséges csontozat, az egészséges izomfunkció, a normál fogazat és a vér normál kalciumszintjének fenntartásához, valamint
  • az immunrendszer normál működéséhez, ráadásul
  • szerepet játszik a sejtosztódásban is. 

Milyen tünetei vannak a D-vitamin-hiánynak?

A D-vitamin-hiány kockázata többek között ezekben az esetekben áll fenn:

  • túl kevés napozás (különösen időseknél és az otthonokban élőknél, valamint olyan embereknél, akiknek a ruházatuk miatt alig érintkezik a bőrük napfénnyel);
  • alultápláltság vagy egyoldalú táplálkozás;
  • a D-vitamin nem megfelelő hasznosulása és felszívódása (pl. krónikus gyulladásos bélbetegségek, coeliakia);
  • fokozott igény (például terhesség és szoptatás);
  • fokozott D-vitamin-kiválasztás a vesén keresztül (veseelégtelenség, nefrotikus szindróma);
  • bizonyos gyógyszerek (pl. epilepszia elleni gyógyszerek) szedése esetén.

A D-vitaminhiány tünetei felnőtteknél a következők lehetnek:

  • fáradtság;
  • hajhullás;
  • súlyos csont- vagy izomfájdalom;
  • terheléses törések, különösen a lábakban, a medencében és a csípőben;
  • nagyobb fogékonyság a fertőző betegségekre.

Ha D-vitamin-hiányt diagnosztizálnak nálunk, az egészségügyi szakember valószínűleg D-vitamin-kiegészítők szedését fogja javasolni, de oda kell figyelni a táplálkozásra, és arra is, hogy több időt töltsünk a szabad levegőn. 

A D-vitamin pótlása természetesen

A természetes D-vitamin forrásként a következő élelmiszereket érdemes fogyasztani:

  • lazac,
  • szardínia,
  • hering,
  • tonhal konzerv,
  • csukamájolaj,
  • marhamáj, illetve
  • tojássárgája.

Mivel nem mindig lehet elegendő D-vitaminhoz jutni kizárólag napozással és táplálkozással, ezért a D-vitamin-kiegészítők szedése segíthet.

D3 vitamin adagolása

Mennyi D-vitamin kell naponta?

A megfelelőnek tekinthető vérszérum szint 50-100 nanomol/l (nml/l) között mozog. Általánosságban azonban elmondható, hogy a 75 nm/l-es szint fogadható el normál tartománynak. A Semmelweis Egyetem 2021-ben kiadott ajánlása alapján a következő számok az irányadóak a D-vitamin bevitelére (NE=Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg):

  • Csecsemők és kisgyerekek számára: 400 NE
  • Kisiskolás korban: 1000 NE
  • Kamasz- és felnőttkorban: 2000 NE

Az ajánlás szerint a szükséges mennyiségű vitamin akár heti egy alkalommal vagy havi egyszeri adagban is pótolható egészséges felnőttek esetében. Súlyos COVID-19 betegség alatt viszont 5 napig 12 ezer NE-et, utána pedig 4000 NE-et kapnak a betegek a kórházi ápolás idején.

D3-vitamin bevitele étrend-kiegészítőkkel 

Télen a napsugarak a mi földrajzi szélességünkön túl gyengék ahhoz, hogy a bőrben elegendő D-vitamin termelődjön. A szervezet ekkor a kalcifediol formájában tárolt D3-vitaminra támaszkodik, melynek raktárai főként az izom- és zsírszövetekben találhatók. Ha azonban nyáron nem töltöttük fel a raktárakat, a megszokott élelmiszerekből álló étrend nem képes pótolni a hiányt. Mivel október és március között a szervezet alig vagy egyáltalán nem tud D-vitamint termelni, ezért legtöbbünknek D-vitamin pótlására van szüksége étrend-kiegészítők formájában. 

Melyik a legjobb D-vitamin?

Érdemes alaposan körülnézni, mielőtt kiválasztod a számodra megfelelő D-vitamin-készítményt. Mindenképp ügyelj arra, hogy ne lépd túl a biztonságos felső beviteli szintet, amely felnőttek esetében napi 4000 NE, azaz 100 mikrogramm. Válassz jó minőségű D-vitamint, amely megbízható forrásból származik.

Az USA medical K2+D3 kapszulája magas dózisú K2 és D3-vitamint és kalciumot is tartalmaz, ezen felül BioPerint is hozzáadtak a hatóanyagok felszívódásának segítésére. A K-vitamin hozzájárul ahhoz, hogy a kalcium a szervezetben a csontokba és a fogakba épüljön be az erek vagy más lágyszövetek helyett. A kapszula két napi adagja 125 mikrogramm D3-vitamint tartalmaz, így optimális a mennyisége a napi ajánlott bevitelhez mérten.

Prémium minőségű vitaminokat, ásványi anyagokat, növényi extraktumokat szeretnél szedni? Nézz körül az USA Medical étrend-kiegészítői között, és támogasd az egészségedet egész évben!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
338 vélemény