TERMÉKEK
MENÜ

Immunrendszer

Immunrendszerünk működése az immunitásban, szervezetünk védekező mechanizmusában nyilvánul meg. Egészséges működése során az idegen anyagokat felismeri és a szükséges védekező reakciót beindítja.

Az immunrendszer kifogástalan működését és egészségét a helyes étrenddel, elégséges mennyiségű alvással és stresszmentes élettel támogathatjuk. Ezek hiányában segíthetnek az étrend-kiegészítők is, de nem helyettesíthetik a megfelelő életmódot és a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet.

Mi az az immunrendszer feladata?

Az immunrendszer feladata a szervezet megvédése a különféle kórokozóktól. Ehhez első körben arra van szükség, hogy felismerje a kórokozókat, illetve elkülönítse őket a szervezet saját sejtjeitől. Ez a sejteken találó jelzőmolekulák, az antigének segítségével történik. Az antigének hasonlítanak a rendszámokhoz. Az immunrendszer sejtjei az antigének segítségével ismerik fel a saját sejteket, illetve a nemkívánatos elemeket, és idegen „rendszám” esetén megtámadják a betolakodót.

Az immunrendszer két fő része

Az immunrendszer veleszületett és adaptív immunrendszerre bontható. A veleszületett immunredszer a nem specifikus immunredszert jelenti. Ezek az immunsejtek bármiféle idegen kórokozóra rávetik magukat. A veleszületett immunrendszer sejtjei olyanok tehát, mint a járőröző rendőrök, akik mindenféle bajkeverőre lecsapnak.

Ezzel szemben az adaptív immunrendszer egy-egy kórokozót vesz célba, és erre specializálódik. Az adaptív immunrendszer olyan, mint egy hadsereg, amely egy-egy ellenségre specializálódik, amelyet annak antigénjei alapján ismer fel. Erre azért is van szükség, mert számos kórokozó el tud szaporodni a szervezetben, és így maga alá tudja gyűrni a „rendőrséget”. Ezért van szükség egy nagyobb létszámú, specializált hadseregre. A szervezetben sokféle kórokozó ellen van hadsereg, a védőoltások is egy-egy ilyen hadsereg kialakítását célozzák meg.

Az immunrendszer és a rák

Az immunrendszer nemcsak a külső, hanem a belső ellenség ellen is véd. A veleszületett immunrendszer, a „rendőrség” feladata például a szervezetben folyamatosan keletkező rákos sejtek felismerése és kiiktatása. Egy jól működő immunrendszer gond nélkül megbirkózik a naponta keletkező rákos sejtekkel. Amennyiben viszont legyengül az immunrendszer (kevesebb a rendőr), illetve életmódbeli okokból kifolyólag, például dohányzás miatt több rákos sejt keletkezik a szervezetben (több a bűnöző), a veleszületett immunrendszer elveszítheti a csatát, és kialakulhat a rák.

Az autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségek esetén a „rendőrség” az egészséges sejteket, azaz a békés állampolgárokat is elkezdi megtámadni és kiiktatni. Az autoimmun betegségek egyre elterjedtebbek, és sajnos még messze vagyunk attól, hogy megértsük, pontosan mi is okozza őket.

Az immunrendszer és az életmód kapcsolata

A fentiek alapján látszik, milyen fontos, hogy a „rendőrség” és a „hadseregek” megfelelően működjenek. Bár nem mondhatnánk, hogy a tudósok mindent feltártak már, sok tanulságot sikerült már levonni. Lássuk, mi segít egy erős és hatékony immunrendszer fenntartásában:

  • Alacsony stressz-szint. Az állandósult magas stressz károsítja és gyengíti a szervezetet, így az immunrendszert is. Fontos tehát a megfelelő megküzdési stratégiák kialakítása.
  • Egészséges táplálkozás. A szervezet kiegyensúlyozott működéséhez fontos a megfelelő tápanyagok biztosítása.
  • Rendszeres testmozgás. A testmozgás nemcsak a stressz levezetésében segít, hanem az egész szervezetre jótékony hatást gyakorol.
  • Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. A kialvatlanság immár népbetegség. Nemcsak a mentális teljesítményre, hanem az immunrendszerre is katasztrofális hatást gyakorol, így nagyon fontos, hogy jól aludjunk és eleget aludjunk.
  • Dohányzás elhagyása. Az egészségtelen étrendhez hasonlóan a dohányzás is gyengíti az immunrendszert.
  • Mentális egészség. Az immunrendszer működése nagyban összefügg a lelki egészséggel is. Ezért fontos a tartalmas, bizalomra épülő emberi kapcsolatok, illetve az önmagunkkal való egészséges kapcsolat ápolása.

Az immunrendszer és a táplálékkiegészítők

A különféle táplálékkiegészítők is segítségünkre lehetnek immunrendszerünk támogatásában. Léteznek olyan étrend-kiegészítő összetevők, melyek például támogatni tudják az idegrendszer, valamint az immunrendszer megfelelő működését. A teljesség igénye nélkül ilyen összetevő például a C-vitamin, illetve a magnézium.

Vásárlóink mondták

Férjemnek vettem. Ő megvan elégedve vele már a második kúrát csinálja végig.

Ágnes
Rating Rating Rating Rating Rating

Férjemnek rendeltem. A termék bevált számára, többször vásároltam.

Judit
Rating Rating Rating Rating Rating

Minden egyben amire szükségem van, egy kis extra c és d vitaminnal kísérem.

Tímea
Rating Rating Rating Rating Rating

Fiam jól bírja az egyetemet, nem fáradékony és nem beteg

Szilvia
Rating Rating Rating Rating Rating

Kiváló termék ! Minden benne van amire a szervezetnek szüksége van .

Sándor Porga
Rating Rating Rating Rating Rating

Igazán meg most kezdtem szedni változást még nem érzem!

Vera G.
Rating Rating Rating Rating

Több, mint 150.000 eladott termék

Gyors kiszállítás
Akár másnap megérkezik, ingyenes szállítással.*

Megbízható termék
Az USA medical kft. magyar forgalmazó, több ezer vásárlóval.

Labortesztek
A hatóanyag tartalmat laborvizsgálati eredmények igazolják.

Több, mint 400 partner
Bioboltokban és gyógyszertárakban is megvásárolhatod.

Weboldalunk sütiket (cookie) használ melyek az oldal techikai működéséhez szükségesek. TÖBB INFORMÁCIÓ