7+1 edzésforma, ami nem csak erősít de ki is kapcsol – kezdőknek is

7+1 sport

Tartalomjegyzék

Te is több figyelmet szeretnél szentelni az egészséged megörzésére és a külsőd szépítésére? Akkor nem vagy egyedül. Egy kutatás szerint a nők 98%-a érzi úgy, hogy egy bizonyos módon kell kinéznie és ez feszültséget okoz az életében. Egy másik felmérés, ami a férfiakat vizsgálta, megmutatta, hogy 1997 és 2018 között 325%-kal nőtt azoknak a férfiaknak a száma, akik plasztikai sebészhez fordultak. Ezek a számok jól mutatják, hogy mennyire fontos az emberek számára a kinézet, sok esetben sajnos már egészségtelen módon. Viszont nem kell kés alá feküdnöd ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben!

Nem csak a külsőnk miatt fontos, hogy sportoljunk és rendszeresen mozogjunk, hanem a szervezetünk optimális működése miatt is. Hiszen a testünk arra lett kitalálva, hogy a nap folyamán folyton mozgásban legyen.

A szervezetünk mozgásra van optimalizálva

Még mielőtt bemutatnánk azt a 7+1 sportot, amit kezdők is könnyen végezhetnek, nézzünk meg néhány érdekességet arról, hogy a szervezetünk működését hogyan befolyásolja a rendszeres mozgás:

 • Tudtad, hogy a vádlit gyakran “második szívnek” is nevezik? Ennek az az oka, hogy mozgás során a vádli izmok segítenek a vért izomösszehúzódással a szívünk felé pumpálni, ezzel segíti annak áramlását a gravitációval ellentétes irányban.
 • A porcokban nincsenek erek, ezért azok kizárólag a porcok közötti folyadékból tudják felszedni a tápanyagot és leadni ott a bennük felgyülemlett mellékterméket, toxikus anyagokat. Viszont ez a tápanyagfelvétel és leadás kizárólag a porcok mozgásával tud létrejönni, ugyanis a toxinok a porcok összenyomódásával préselődnek ki, míg a friss tápanyag az összenyomódást követő “szívó” hatású folyamat során kerül be a porcokba.
 • A szervezetünkben az “izomnyalábokat” egy vékony kötőszövet, a fascia választja el egymástól. A fascia a test minden izmát (is) körbeveszi. De akkor vajon miért lehet, hogy sosem nő össze? Honnan tudja szervezet, hogy azokat az izmokat külön kell kezelnie? Mivel ezek az izmok külön-külön rendszeresen mozognak, a szervezetünknek nincs lehetősége a két fascia réteget összekötnie. Viszont amennyiben nem mozgunk, ezek szépen lassan elkezdenek összenőni. Ezt tapasztalhatjuk akkor, ha például egy műtét után gipszben van a kezünk vagy a lábunk és a rehabilitáció során nagy fájdalmakat tapasztalunk, mivel a fascia újra-mozgása során elszakadnak a már összenőtt, letapadt kötelékek.

Ez csak három érdekes példa arról, hogy miért nélkülözhetetlen a mozgás az életünkben, de akár több tucat másikat is fel lehetne sorolni!

7+1 sport a mentális és fizikális egészségünkért

Ezután térjünk rá arra a 7+1 sportra, amelyek nem csak erősítik a testedet és formálják az alakodat, de mentálisan is segítenek kikapcsolni. Ráadásul ezeket a mozgásformákat kezdők, vagy újrakezdők is el tudják végezni!

1. Séta

Sokan gondolhatják, hogy dehát a séta nem is egy sport, minden nap sétálok az irodában, az otthonomban, vagy a buszmegállóig, mégsem érzem magam tőle jobban. A séta is lehet sport, viszont ahhoz nagyobb távot kell megtennünk, mint amit a mindennapos rutin elvégzése során megteszünk. Napi 40-50 perc séta már jelentős életminőség és egészségügyi javulást eredményezhet. Viszont itt nem a nézelődős, városnézős típusú sétára kell gondolni, hanem a dinamikus, gyors lépésekre, amelyeket a karunk és csípőnk mozgása is követ.

A dinamikus séta egészségügyi előnyei abból eredenek, hogy felpezsdül a vérkeringés, megmozgat olyan izmocsoportokat, amik az ülés során hátrányba kerülnek, segíti a porcok és csontok metalobizmusát, valamint hozzájárul a stressz enyhítéséhez és a fejünk, gondolataink kitisztításához. Javul az oxigénellátás a szervezetünkben és az emésztőrendszerünket is mozgásba hozhatja. Továbbá segít a testsúly kontrollálásában, a vércukorszint stabilizálásában és a jobb alváshoz is hozzájárul. Erősíti a tündőnket és a szívünket.

+1 tipp: Amennyiben bármilyen sport hatékonyságát növelni szeretnéd, csökkenteni szeretnéd az allergiát, javítani szeretnéd a teljesítményed és összességében egészségesebbé akarsz válni, sport közben és a nap folyamán is mindig orron keresztül lélegezz. Belélegzésnél és kilélegzésnél is! A mozgás intenzitását csak addig növeld, amíg tudod kontrollálni a légzésedet az orrodon keresztül, ezután pihenj meg egy kicsit, majd folytasd a mozgást. Ebben a témában mindenképp olvasd el ezt a könyvet, rengeteget fog Neked segíteni: Patrick Mckeown – A légzés ereje

2. Pilates

A pilates egy olyan mozgásforma, ami a test egészét megmozgatja és növeli az erőnlétet, a rugalmasságot, valamint erősíti az izmokat. A lényege, hogy folyamatos igénybevétel alá helyezi a mély törzs és hát izomzatot, míg egyenes testtartásra ösztökéli a mozgást végző egyéneket. A pilates gyakorlatok elvégzése során a köldök körüli hasizmokat folyamatosan feszítve kell tartani és vizualizálni kell, ahogy a köldökünk közelít a gerincünk felé, míg a fejünk felett egy képzeletbeli fonallal húzzák a testünket a teljesen kiegyenesedett pozíció felé.

A gyakorlatokhoz általában nincsen szükség semmilyen extra eszközre, csak egy polifómra, ugyanis rengeteg talajon végezhető gyakorlatot végezhetünk, viszont tudjuk az egyes gyakorlatokat nehezíteni például gumiszalaggal vagy pilates labdával.

A légzés a pilates során is központi szerepet játszik, hiszen a belégzés és a kilégzés megfelelő végrehajtása is fokozza a gyakorlatok hatékonyságát.

Mivel sok dolgora kell egyszerre öszpontosítani, az első pár edzés sokaknak kihívást jelenthet, viszont pontosan ezért a pilates a koncentrációs képességünket és az agy-test koordinációt is javítani tudja.

3. Jóga

A jóga gyökerei Indiából erednek, így nem meglepő, hogy a jóga gyakorlatokat még máig az eredeti nevükön ászanának nevezik. Az izmok erősítése, a koncentráció javítása és az egyensúlyérzék javítása mellett a jóga az elménk kitisztítására és a gondolataink rendezésére is alkalmas. Így nem csak külsőnk szépítésére, de a spirituális énünk megtalálására is alkalmas. Mivel a gyakorlatok egymásra épülnek, így kezdőknek is tökéletes ez a mozgásforma az alap technikák elsajátításával kezdve.

A jógában alkalmazott technikák nem csak relaxálásra alkalmasak, hanem a krónikus problémák csillapításához is hozzájárulnak. Ezen kívül javítja a tüdő kapacitását és segít a vércukorszint normalizálásában és javítja az alvás minőségét.

A jóga további előnyei:

 • Növeli a rugalmasságot
 • Erősíti az izmokat 
 • Elősegíti a nyugodt és egyenletes légzést
 • Energiával tölt fel, vitalizál
 • Fokozza az anyagcserét
 • Részt vesz a testsúly kontrollálásában is
 • Javítja a vérkeringést
 • A gyakori nyújtásoknak köszönhetően segít a sérülések megelőzésében

4. Túrázás

A sétához hasonlóan a túrázásnak is rengeteg egészségügyi előnye van. A kettő közötti különbség abban rejlik, hogy míg a sétálás általában egyenletes és egyenes, vagy néha emelkedő szakaszon történik, addig a túrázás teljesen egyenetlen terepen zajlik. Ennek az egyenetlenségnek az előnye, hogy jobban igénybeveszi a bokaizmokat és a vádli izmokat, ráadásul a sziklákon, köveken, vagy a hegyoldalon való felfelé lépkedés aktiválja a combfeszítő és a farizmokat is. Lefelé menetben pedig inkább a combhajlító és vádli izmainknál érezhetjük az igénybevétel jeleit.

Sok esetben túrázás közben észre sem vesszük, hogy milyen komoly izommunkát kell kifejtenie testünknek. Sokszor csak másnap vagy harmadnap tapasztaljuk a munkánk gyümölcsét izomláz formájában.

Arról nem is beszélve, hogy míg sétálni városban is lehet, addig túrázni kizárólag a természetben, dombokon és hegyeken szoktak, ahol jelentősen jobb a levegő minősége. A szervezetünknek, mentális állapotunknak jót tesz, ha egy kicsit visszatérünk a gyökereinkhez, eltávolodunk a város zajától, a szmogtól és a nyüzsgéstől és a növények illatát beszippantva szabadjára engedhetjük gondolatainkat.

5. HIIT

A HIIT, azaz high intensity interval training, magyarul magas intenzitású intervallum edzés, egy szuper jó megoldás a fogyás serkentésére, az általános fizikai állapot javítására és különböző egészségügyi problémák csökkentésére. 

Az intervallum edzés abból áll. hogy pár tíz másodpercig magas intenzitású gyakorlatot végzel, majd ismét pár tíz másodpercig egy lazább gyakorlatot folytatsz. Az, hogy pontosan mennyi ideig tart egy intervallum, nagyban függ az edzettségi állapotodtól. Kezdőként indíthatsz 20 másodperc intenzívvel és 40 másodperc lazával, majd szép lassan 30-30, 40-20 arányt is ki tudod próbálni. A laza mozgás lehet helyben kocogás, futás, vagy laza jobb lábról bal lábra ugrálás, a lényeg, hogy semmiképp ne állj meg, mert akkor elveszted a lendületed.

A HIIT edzésnek rengeteg pozitív hatása van a szervezetünkre. Elsőként, képes stabilizálni a vércukorszintet, javítja a keringést és az oxigénállátást, ezáltal csökkenti az inzulin rezisztenciát. Valamint az intenzív intervallumok hatására, amelyek megerőltetik, igénybe veszik a szervezetet elindul a növekedési hormon termelése, ami hozzájárul többek között az izomépítéshez. A rövid anaerob sprintek elég intenzívek ahhoz, hogy kihívást jelentsenek a szervezetnek, de nem elég hosszúak ahhoz, hogy elinduljon az izmok leépítése. 

A HIIT edzés mellett szól az is, hogy bárhol és bármikor el lehet végezni, ráadásul akár napi 15-20-30 perc is elegendő ahhoz, hogy javulást érj el. Így ez a mozgásforma kiváló azoknak, akiknek a leggyakoribb kifogása a mozgásra az, hogy “nincs rá elég időm”.

6. Úszás

Az úszás kiváló edzés azoknak is, akiknek gerincproblémáik vannak, hiszen a víz ellenellása kíméli a gerincet és a csigolyákat. Az egész testet megmozgatja és kifejezettem erős izomzatot lehet felépíteni vele. Egyenletesen terheli az alsó és felső testet. Nincsen olyan izomcsoport, amit ne venne igénybe ez a sport.

Ráadásul emellett a légzés szabályozására és a tüdő kapacitásának javítására is kiváló, hiszen a víz alatt muszáj, hogy visszatartsuk a lélegzetünket. Az ütemes csapások és mozdulatok pedig rendszert visznek a légzésünkbe. Ennek hatására javul a sejtek oxigén ellátása, felpezsdül a vérkeringésünk, javul a csontok metabolizmusa és a szív és érrendszerünkre is jó hatással van. Az anyagcserére is jótékonyan hat, így például a vércukorszint és az inzulinszint normalizálásában is részt vesz.

Mivel ebben az esetben a testsúly csupán töredék része nehezedik a csontokra és az ízületekre, kiváló megoldás degeneratív és krónikus betegségek esetén, vagy ízületi bántalmakkalküszködőknek is kiemelkedő választás.

7. Biciklizés

A biciklizés egy olyan mozgásforma, amit szinte bárki számára elérhető. Már az is rengeteget segít az egészségügyi állapotunkon, ha munkába biciklivel járunk autó vagy tömegközlekedés helyett, esetleg ha a nap végén tekerünk pár kilométert az agyunk kiszellőztetéséhez. Bár a biciklizés inkább az alsó testet terheli, a koncentrációs képességünkre és az egyensúlyérzékünkre is fejlesztő hatással van. 

A biciklizés egy fantasztikus anaerob mozgásforma, hiszen megemeli a pulzusunkat, ezáltal javul a vérkeringésünk, a sejtek oxigenizációja és az anyagcserénk. Emiatt képes szabályozni a vércukorszintünket és elindítja a növekedési hormon termelését, ami az izmok felépítéséért is felelős. Erős, szálkás izmokat építhetsz a segítségével, miközben a tüdődet és a szívedet is erősíted. Mint minden más sport esetében, itt is felhívjuk a figyelmet a helyes, orron át történő légzés fontosságára!

Arról nem is beszélve, hogy ha lecseréled az autót biciklire, amikor csak lehetőséged van rá, akkor a környezetünket is véded!

+1. Aviva torna

A fentebbi mozgásformák közül valószínűleg az összeset ismerted már. De hallottál már az Aviva tornáról? Az Aviva torna egy olyan mozgásforma, ami leginkább a női szervezet működésének harmonizálására lett kitalálva. Az Aviva módszer kitalálója magyar származású, Aviva Gabriella Steiner, lánykori nevén Fazekas Gabriella, Budapesten született, 1930-ban. Nőkkel való foglalkozása során észrevette, hogy bizonyos gyakorlatok sokkal jobb hatást fejtenek ki a nők szervezetére, mint mások, így elkezdett egy egyedi gyakorlatsor kifejlesztésével kísérletezni. Így született meg a 18 alap gyakorlatból álló Aviva torna, amit képesítéssel rendelkező oktatóktól lehet elsajátítani.

Az Aviva célja a hormonok egyensúlyának visszaállítása, az olyan női problémák csökkentése és megszüntetése mint a PCOS, fájdalmas menstruáció, endometriózis, vagy a terméketlenség. Bár leginkább nők alkalmazzák ezt a tornát, a férfiak termékenységének fokozására is alkalmas. Ilyen esetben némi módosításra szorulnak a gyakorlatok. Fontos, hogy kizárólag hivításos aviva oktatótól tanuljuk meg az elemeket, amiket utána otthon mi is elvégezhetünk. Ennek oka az, hogy a fennálló egészségügyi problámáktól függően bizonyos módosításokkal kell elvégezni az elemeket.

Az alap gyakorlatsor elvégzése körülbelül 30 percet vesz igénybe és hetente legalább kétszer kell elvégezni, hogy kifejtse terápiás hatását. Akár már az első hónap után szembetűnő változásokat vehetünk észre. A gyakorlatok leginkább a medence izomzatot veszik célba és az érintett területen vérbőséget okoznak. Itt jelentősen javítják a keringést, de a test egészét átmozgatják. Nem összekeverendő az intim tornával, ahol a gátizmokat és a medencealapon elhelyezkedő, belső izmokat erősítik.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3135 vélemény