Az E-vitamin szerepe, hatása és kutatása
- Legutóbb frissítve: június 22, 2022
- Nincs hozzászólás
Tartalomjegyzék
“Melyik vitamin mire jó” rovatunkban most az E-vitamint vesszük górcső alá. Miért fontos ez a tápanyag, és miben találhatjuk meg a legkönnyebben? Mikor alakulhat ki vitaminhiány, és mire ügyeljünk az E-vitamin pótlásánál?
Az E-vitamin eredete és jól hasznosuló formája
Az E-vitamint 1922-ben fedezték fel, 1935-ben izolálták és 1938-ban szintetizálták először. Mivel patkánykísérletek során először olyan vegyületként azonosították, amely elengedhetetlen a megtermékenyített petesejtek számára az élve születéshez, a tokoferol nevet kapta a görög eredetű “születés” és “hordozni” jelentésű szavak után.
Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelynek több formája is létezik, de az alfa-tokoferol az egyetlen, amelyet az emberi szervezet képes hasznosítani. Mind a természetes, mind a szintetikus tokoferolok oxidációnak vannak kitéve, ezért az étrend-kiegészítőkben a stabilitás érdekében tokoferil-acetátot hoznak létre belőlük.
Az E-vitamin ajánlott napi mennyisége 14 éves és idősebb férfiak és nők számára napi 15 mg (vagy 22 nemzetközi egység, IU), beleértve a terhes nőket is. A szoptatós kismamáknak valamivel többre, napi 19 mg-ra (28 NE) van szükségük.
Mire jó az E-vitamin?
Az E-vitaminnak fontos szerepe van a szervezetben antioxidáns hatása miatt, mivel a szabad gyököknek nevezett káros molekulák semlegesítésével védi a sejteket az oxidatív károsodástól. Az antioxidáns vitaminok, köztük az E-vitamin is, az 1980-as években kerültek a figyelem középpontjába, amikor a tudósok kezdték megérteni a szabad gyökök szerepét a rák, a látásvesztés és számos más krónikus betegség kialakulásában.
E-vitamin-hiány
Bár az E-vitamin hiánya általában ritka, leginkább bizonyos állapotoknál fordul elő:
- A zsírfelszívódási zavarokkal járó betegségekben szenvedők, beleértve a cisztás fibrózist és a Crohn-betegséget, fokozott kockázatnak vannak kitéve.
- Bizonyos ritka örökletes betegségeknél, például Bassen-Kornzweig szindrómánál nagyobb a valószínűsége a hiánynak.
- Elégtelen táplálékbevitelnél, például a fejlődő országokban élő gyermekek és az anorexia nervosában szenvedő embereknél az alultápláltság következtében szintén kialakulhat E-vitamin-hiány.
Az E-vitamin hatása kutatások szerint
Az már régóta köztudott, hogy az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Azonban a tudományos világ nem állt meg itt, napjainkban is számos kutatás zajlik az E-vitamin további lehetséges hatásainak feltárása érdekében.
Nézzünk is néhányat, a teljesség igénye nélkül:
Egy 2021-es tanulmány az E-vitamin és a C-vitamin kombinációjának 8 héten át történő napi adagolásának lehetséges hatásait figyelte meg az oxidatív stressz markereken.
- Az E-vitamin hatása a bőrre
Az E-vitamin szerepét bizonyos bőrbetegségek esetén, például ekcémánál is vizsgálják, de a kutatások jelenleg korlátozottak, tehát egyelőre még nem lehet gyógyhatásokról beszámolni.
- Az E-vitamin hatása a mellre
Kutatások vizsgálják az E-vitamin használhatóságát a ciklusos masztalgia, azaz a menstruációs eredetű mellfájdalom kezelése során.
- Az E-vitamin hatása a hormonokra
Vizsgálják az E-vitaminnak az ösztrogénszintre gyakorolt hatását.
Az E-vitamin mellékhatása
Az E-vitamin többnyire biztonságos a legtöbb ember számára, ha napi 1000 mg-nál kisebb adagban szedik. A mellékhatások kockázata a nagyobb dózisoknál nő, a tünetek közé tartozhat a hányinger, a fáradtság és a fejfájás. Az E-vitamin szedése valószínűleg nem biztonságos, ha napi adagja túllépi az 1000 mg-nál nagyobb dózist.
Miben van E-vitamin?
Az E-vitamin megtalálható növényi olajokban, diófélékben, magvakban, gyümölcsökben és zöldségekben, például
- a napraforgó- és a szójaolajban,
- a mandulában,
- a répában,
- a kelkáposztában,
- a spenótban, illetve
- az avokádóban.
E-vitamin forrás: állati eredetű élelmiszerek
A hús- és halféleségek, a máj és a tojás is tartalmaznak némi E-vitamint, de a tényleges mennyiség nagyban függ az állatok takarmányozásától.
E-vitamin kapszula és multivitamin készítmények E-vitaminnal
Az E-vitamin tabletta és csepp formájában is elérhető, de a kapszula is népszerű a táplálékkiegészítők között vitaminpótlás esetén, de fontos tudni, hogy az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.Az USA medical Multivitamin for Women és a USA medical MULTIVITAMIN for Men termékek az E-vitamint és a további, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat a természetben található növények és gyümölcsök erejével ötvözik, mint amilyen például a tőzegáfonya, a galagonya, a szőlőmag, a gránátalma és a fekete ribiszke kivonata. Ha kipróbálnál más prémium minőségű készítményt is, nézz körül a webshopunkban egyéb étrend-kiegészítőkért!
Kiemelkedő ár-érték arányú CBD olajok
Több mint 300.000 eladott termék világszerte
Több mint 2000 Ötcsillagos vélemény, laboratóriumi tesztekkel igazolt minőség!
Fontos!
A blogcikkeinkben közölt információk és állítások az étrend-kiegészítő és kozmetikum készítményeink összetevőiről, valamint azok hatásairól tudományos kutatások és klinikai vizsgálatok eredményein alapulnak. Ezeket az információkat az olvasók széles körű tájékoztatása céljából közöljük, és nem célunk bárkit, bármilyen módon termékek megvásárlására ösztönözni. A cikkekben közölt információk, illetve állítások alapját képező eredeti forrásokat minden esetben feltüntetjük a szöveges tartalom lezárásaként.
Fontos kihangsúlyozni, hogy az étrend-kiegészítők fogyasztása, illetve a kozmetikum készítmények használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és változatos étrendet, valamint az egészséges életmódot. Fogyasztásuk, illetve használatuk nem helyettesíti továbbá a szakorvosi diagnózis felállítását, valamint a gyógyszeres, vagy bármilyen egyéb orvosi kezelést.
Mielőtt étrend-kiegészítőt fogyasztana, illetve kozmetikum készítményt használna, mindenképpen konzultáljon orvosával, különösen akkor, ha Ön terhes, szoptat, bármilyen egészségügyi problémája van, vagy gyógyszereket szed.
- Oszd meg!