Ashwagandha, az ayurvéda ősi kincse

ashwagandha vélemények

Tartalomjegyzék

Az ashwagandha egy örökzöld cserje, amely Indiában, a Közel-Keleten és Afrika egyes részein nő. Az egyik legfontosabb gyógynövény az ayurvédában, amely évezredek óta használja a stressz enyhítésére, az energiaszint növelésére és a koncentráció javítására. Milyen kutatások állnak rendelkezésre a ashwagandha potenciális hatásaival kapcsolatban?

Ashwagandha (Withania somnifera) ismérvei

Az ashwagandha szanszkrit nyelven a ló szagát jelenti, ami a gyógynövény illatára és potenciális erőnövelő képességére egyaránt utal, botanikai neve pedig Withania somnifera, de számos más elnevezése is ismert, többek között az indiai ginzeng és a téli cseresznye. A növény gyökeréből vagy leveleiből készült ashwagandha kivonat számos állapot kezelésére használatos a keleti gyógyításban.

Az ashwagandha jellemzően kapszula vagy tabletta, por, tinktúra és tea formájában található meg a bioboltokban, gyógynövényszaküzletekben. Előfordulhat, hogy a gyógynövények szennyeződésekkel, például nehézfémekkel telítettek, vagy egyáltalán nem tartalmazzák a tényleges hatóanyagot, ezért mindenképp végezzünk némi kutatást a gyártóval kapcsolatban, hogy biztonságos forrásból szerezzük be a megvásárolni kívánt terméket. 

Mi az a KSM-66?

A KSM-66 az ashwagandha teljes spektrumú kivonata, amely kizárólag a növény gyökerét használja fel, a lehető legszorosabban követve az ayurveda hagyományos elveit, hogy a gyógynövény összes természetes összetevőjét eredeti egyensúlyában találhassuk meg a készítményekben. Az extrakciós eljárás alkohol vagy más kémiai oldószer alkalmazása nélkül történik természetes módszerekkel, így biztosítva a magas koncentrációjú, tiszta hatóanyagtartalmat.

A KSM-66 emellett semleges ízű, nem keserű, mint a többi ashwagandha por, így kiváló választás élelmiszerekben és italokban való felhasználásra is, ráadásul a legalaposabban kutatott és klinikailag vizsgált kivonat az ashwagandha készítmények közül. 

Az ashwagandha hatása

Az ashwagandha hatásai számtalan kutatás témájául szolgáltak az utóbbi évtizedekben. 

  • Egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat az Ashwagandha gyökér magas koncentrációjú, teljes spektrumú kivonatának biztonságosságát és hatékonyságát vizsgálta a stressz és a szorongás csökkentésében felnőttek esetében. Azonban meg kell jegyezni, hogy több kutatásra van szükség ahhoz, hogy konszenzus alakuljon ki a stresszel kapcsolatos rendellenességek kezelését illetően. 
  • Egy 50 felnőtt bevonásával végzett kutatás azt vizsgálta, hogy napi 600 mg ashwagandha kivonat 8 héten át történő alkalmazása milyen hatással van a memóriára, a koncentrációra és az információfeldolgozási sebességre. 
  • Egy 12 kutatást tartalmazó elemzés arra kereste a választ, hogy az ashwagandha fokozhatja-e a fizikai teljesítményt és az energiaszintet olyan férfiak és nők körében, akik napi 120 mg és 1250 mg közötti ashwagandha adagokat alkalmaztak. 
  • Egy 8 hetes vizsgálatban megvizsgálták az ashwagandha pajzsmirigy megbetegedésekkel kapcsolatos felhasználhatóságát is 50 pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő páciens esetében, akik napi 600 mg ashwagandha gyökérkivonatot kaptak. 

Az ashwagandha mellékhatása

A legtöbb egészséges ember számára az ashwagandha biztonságosnak tekinthető, viszont a terhes vagy szoptató nőknek, illetve a pajzsmirigy túlműködésben szenvedőknek a biztonság érdekében kerülniük kell a gyógynövény alkalmazását. 

Az ashwagandha ellenjavallata továbbá, hogy kölcsönhatásba léphet a nyugtatókkal, valamint bizonyos betegségekre szedett gyógyszerekkel, ezért alkalmazása előtt mindenképp konzultáljunk orvosunkkal! Azt is érdemes megjegyezni, hogy azok, akik allergiásak a nadragulyára vagy bizonyos fűfélékre, nem tolerálják jól az ashwagandhát. 

Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.

ashwagandha mire jó

Ashwagandha kapszula vegyszermentes forrásból

Az USA medical KSM-66 ASHWAGANDHA kapszulája vegyszermentes forrásból érkezik, illetve kiemelkedően magas hatóanyagtartalommal bír, amelyet akkreditált laboratóriumban tesztelnek. A készítmény az optimális biológiai hasznosulás érdekében 5 mg piperint is tartalmaz, amely hozzájárul a felszívódás javításához. Ha kipróbálnál más prémium minőségű készítményt is, nézz körül a webshopunkban egyéb étrend-kiegészítőkért!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3135 vélemény