A gyömbér mint fűszer- és gyógynövény

gyömbér: mire jó?

Tartalomjegyzék

A gyömbér népszerű fűszerré vált az ázsiai konyha után az európai ételek elkészítésénél is, hiszen lehetséges gyógyhatásairól sokan ódákat zengenek. Mit kell tudni erről a legendás növényről, hogyan fogyasszuk, és mit mondanak a kutatások a benne rejlő potenciálról?

A gyömbér eredete

A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) egy Délkelet-Ázsiából származó virágos növény, amelynek gyökerét széles körben használják fűszerként és gyógynövényként, és közeli rokonságban áll a kurkumával, a kardamommal és a galangallal. A zingiber a görög zingiberis szóból származik, amely a fűszer szanszkrit nevéből, a singabera szóból ered. Indiában és Kínában már az ókortól kezdve ismert volt a használata, és a Kr. u. 1. században a kereskedők már a Földközi-tenger térségébe is magukkal vitték ezt a növényt.  

A gyömbérgyökér és a gyömbérvirág

A gyömbérnövény leveles szárai körülbelül 1 méter magasra nőnek, levelei pedig 15-30 cm hosszúak. A gyömbér virágai sűrű, kúpszerű, kb. 2,5 cm vastag és 5-8 cm hosszú tüskékben állnak, és mindegyik fürt egy-egy apró, sárgászöld és lila színű virágot foglal magába. A gyömbért gyökérdugványok ültetésével szaporítják, a betakarítás során pedig a gyökértörzset, vagyis a rizómákat kiemelik a talajból, megtisztítják, majd a napon kiszárítják. A szárított gyömbérgyökér szabálytalan alakú, színe a sötétsárgától a világosbarnán át a halványbarnáig változik. 

A gyömbér fogyasztása

A gyömbér jótékony hatásán túl fűszerként, ételízesítőként is remekül megállja a helyét. Számos ételt feldobhatunk vele, például zöldségekeket, édességeket, üdítőket, illetve savanyúságokat is. Forrásban lévő vízbe téve teát készíthetünk belőle, amelyhez mézet is adhatunk. A gyömbértea hatása, illetve a mézes gyömbér hatása közé tartozik sokak szerint, hogy segít a megfázásos tüneteken, de sokan a reszelt gyömbérre esküsznek, ha nátháról van szó. A nyers gyömbért fogyasztás előtt meg kell hámozni. 

Az őrölt gyömbér adagolása hat az egyhez arányban történik a friss gyömbérhez képest, bár a friss és a szárított gyömbér íze némileg eltér egymástól. A porított száraz gyömbérgyökeret általában mézeskalácshoz vagy egyéb süteményekhez és kekszekhez használják. 

A gyömbér mellékhatása

A gyömbér káros hatásai enyhe mellékhatások képében jelentkezhetnek, beleértve a gyomorégést, hasmenést, de a gyömbértúladagolás általános gyomorpanaszokat is okozhat. A napi 5 grammnál nagyobb adagok szedése növeli a mellékhatások kockázatát.

Ajánlott, hogy a szüléshez közel állók, illetve a korábban már vetélést megélt terhes nők kerüljék a gyömbért. A gyömbér ellenjavallt például véralvadási zavarok esetén is.

A gyömbér hatása

Mire jó a gyömbér? Ennek a gyógynövénynek nagyon hosszú története van a hagyományos és alternatív gyógyászatban is. A kínai orvoslás szerint segíti az emésztést, csökkenti az émelygést, és segít az influenza és a nátha leküzdésében, hogy csak néhányat említsünk a gyömbér hatásai közül. 

A gyömbér egyedi illatát és ízét természetes olajai adják, ezek közül a gingerol a legfontosabb, amelynek javarészt a növény élettani hatásait köszönhetjük. Kutatások vizsgálták például, hogy a gingerol csökkentheti-e az oxidatív stresszt, amely a szervezetben lévő szabad gyökök túlzott mennyiségének következménye.

A gyömbért természetes stimulánsként is régóta használják a szexuális izgalom és a libidó természetes növelésére. Sőt, úgy tartják, hogy Madame du Barry, XV. Lajos király híres szeretője gyakran szolgált fel belőle afrodiziákumként, mivel úgy tapasztalta, hogy a gyömbér hatása a férfiakra nézve kiemelkedő. 

A gyömbér hatása a szervezetre kutatások alapján

Mire jó a gyömbértea? Sokan a menstruációs fájdalmak enyhítésére használják, de a gyömbér hatásai már jó ideje a kutatások egyik fontos témáját képezik. 

gyömbér jótékony hatásai - gyömbér kapszula

Mennyi gyömbért fogyasszunk naponta?

A gyömbérrel kapcsolatos kutatások többsége 250 mg és 1 g közötti adagokat vizsgált, napi egy és négy alkalommal bevéve. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) a gyömbérgyökeret általánosan biztonságosnak tartja, és napi adagját pedig maximum 4 g-ban határozta meg. 

Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.

A gyömbérpor, gyömbérkivonat kapszulában

Az USA medical Turmeric Ginger kapszulája organikus kurkuma őrleményt, kurkumint és gyömbér kivonatot tartalmaz, amelyhez a kiváló felszívódás érdekében Bioperine® feketebors kivonatot is adtunk. Ha kipróbálnál más prémium minőségű készítményt is, nézz körül a webshopunkban egyéb étrend-kiegészítőkért!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3135 vélemény