A hamvaskéreg Chaga gomba különleges tulajdonságai

hamvaskéreg gomba

Tartalomjegyzék

A hamvaskéreg gombáról már évszázadok óta ódákat zengenek, de vajon mit mondanak erről a legújabb kutatások? Hol teremnek ezek a gombák, és mitől annyira különlegesek? 

A chaga gomba jellemzői

A hamvaskéreg gomba, azaz a chaga gomba (Inonotus obliquus) egy gombafajta, amely főként a nyírfák kérgén nő hideg éghajlaton, például Észak-Európában, Szibériában, Oroszországban, Koreában, Észak-Kanadában és Alaszkában. A chaga külsőleg egy égett, kemény széndarabhoz hasonlít, amely nagyjából 25-38 cm méretűre nő meg, a belseje azonban narancssárga színű és puha. 

A hamvaskéreg gombát már ősidők óta használják a népi gyógyászatban. Az egyik legrégebbi dokumentum, amelyben megemlítik, Hippokratész Corpus Hippocraticum című műve. Az orvoslás atyja a gomba főzetét külsőleg a sebek mosására használta. Bár keserű íze miatt ritkán fogyasztják egészben, szárított és porított változata egyre népszerűbb kávé- és teakészítmények összetevőjeként, illetve kapszula formájában étrend-kiegészítőként.

A chaga tápértéke

A chaga gomba pontos tápanyag-összetétele nem ismert, azonban gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és számos jótékony növényi vegyületben, amelyek közül a legismertebbek:

 • a triterpenoidok,
 • a melaninok,
 • a poliszacharidok,
 • a polifenolok, illetve
 • a flavánok.

Kutatások a hamvaskéreg gomba kapcsán

Bár a kutatások még folyamatban vannak, egyes tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a chaga gomba kivonata jótékony hatásokkal bírhat. 

 • Az egyik kutatásban az immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták, méghozzá azt figyelték, hogy a hamvaskéreg gomba serkentheti-e a fehérvérsejtek képződését, amelyek elengedhetetlenek a káros baktériumok vagy vírusok elleni küzdelemhez.
 • Egyéb állatkísérletek arra keresték a választ, hogy a chaga képes-e megakadályozni a gyulladást kiváltó és betegségekkel összefüggésbe hozható káros citokinek termelődését.
 • A kémcsöves vizsgálatok azt kutatták, hogy a koncentrált triterpén-kivonat, amely egy a hamvaskéreg gombában megtalálható antioxidáns, segíthet-e a rákos sejtek elpusztításában.
 • Egy patkányokon végzett nyolchetes vizsgálat során azt figyelték, hogy vajon a chaga-kivonat csökkenti-e a “rossz” LDL-koleszterin, az összkoleszterin és a trigliceridek szintjét, illetve eközben képes-e növelni az antioxidánsok szintjét? 

Szükséges azonban megjegyezni, hogy további humán vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy konkrét következtetéseket lehessen levonni a chaga gomba gyógyhatását illetően. 

Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.

chaga gomba

Mire figyelj a chaga alkalmazása esetén?

A hamvaskéreg gomba hosszú távú hatásairól még mindig keveset tudunk. Ugyan a legtöbb ember számára biztonságos a használata, bizonyos esetekben azonban szükség lehet az óvatosságra. 

 • Mivel csökkenti a vércukorszintet, ezért nem biztonságos az inzulint és más vércukorcsökkentő gyógyszereket szedők számára.
 • A chaga gomba olyan fehérjét is tartalmaz, amely megakadályozhatja a véralvadást, ezért vérhígító gyógyszerek szedése esetén mindenképp orvosi konzultációra lesz szükség. 
 • Mivel nincs kutatás a chaga biztonságosságáról terhes vagy szoptató nők esetében, inkább kerüljük a gomba használatát az említett állapotokban!

Erre ügyelj, ha hamvaskéreg gomba kapszulát választasz!

Ez a gomba leginkább a benne található poliszacharid-mennyiségnek köszönheti különleges tulajdonságait, amely az őrleményekhez képest nagyobb koncentrációban található meg a hamvaskéreg gomba kivonatot tartalmazó készítményekben. Az USA Medical hamvaskéreg gomba kapszulái a legkiválóbb minőséget képviselik, amelyre a szigorú minőségbiztosítási rendszer és a független laboratóriumi vizsgálatok jelentik a garanciát. Ha kipróbálnál más prémium minőségű készítményt is, nézz körül a webshopunkban egyéb étrend-kiegészítőkért!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3135 vélemény