Kurkuma: tényleg varázsszer?

kurkuma napi fogyasztása

Tartalomjegyzék

A kurkuma, amelyet indiai sáfránynak is neveznek, egy Ázsiában és Közép-Amerikában honos növény, melynek gyökeréből a fűszerként is ismert kurkuma por készül. Az őrölt kurkuma a currypor egyik fő összetevője is, de van ahol egyszerűen színezékként használják élénksárga, aranyló színe miatt. A kereskedelemben kapható kurkuma termékek között kapszulák, teák, porok és kivonatok is találhatók.

Kurkuma vs kurkumin: mi a különbség?

A kurkuma a Curcuma longa, a gyömbérfélék családjába tartozó virágos növény gyökeréből származik. A leggyakrabban por formájában találkozhatunk vele, de frissen vásárolva a kurkuma gyökér a gyömbérhez hasonlóan néz ki, csak színe sokkal intenzívebb, sárgásan aranyló. Indiában az ayurvédikus gyógyászatban a kurkumát bőrbetegségek, emésztési problémák és fájdalmak kezelésére használják. 

A kurkuma számos növényi anyagot tartalmaz, amelyek közül a kurkuminoidok csoportja a legismertebb. Ide tartozik a kurkumin, a demetoxikurkumin és a biszdemetoxikurkumin is. A kurkumin, amely a kurkuma legaktívabb komponense, az elmúlt évtizedekben számos kutatás tárgyát képezte.

A kurkuma hatása a kutatások fényében

A kurkuma kúra hatása sok kutatót ösztönzött arra, hogy vizsgálatoknak vesse alá ezt az izgalmas növényt. 

  • A BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) egy agyi eredetű növekedési fehérje, amely fontos  szerepet játszik a memóriában és a tanulásban, és az agynak az evésért, ivásért és testsúlyért felelős területein található. Számos gyakori agyi rendellenességet összefüggésbe hoztak a BDNF fehérje csökkent szintjével, beleértve a depressziót és az Alzheimer-kórt is. Állatkísérletek során azt vizsgálták, hogy a kurkumin növelheti-e a BDNF agyi szintjét, ami késleltetheti az agyműködés korral összefüggő csökkenését. 
  • A kutatók arra is keresték a választ a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatban, hogy a kurkumin vajon javítja-e az endothelium működését, amely a vér-és nyirokerek, valamint a szív belső felszínét borítja. 
  • A kurkuma kúra hatása a vérnyomásra: A kurkumin tartalmú étrend-kiegészítők kapcsán az is tanulmányozták, hogy elősegíthetik-e az erek tágulását a vérnyomás csökkentésére. 
  • A kurkumint vizsgálták a gyulladásos egészségügyi állapotok, például a gyulladásos bélbetegségek, az ízületi gyulladás és a pikkelysömör tekintetében, valamint a lehetséges antioxidáns tulajdonságok miatt is, amelyek védelmet nyújtanak a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás ellen, és olyan egészségügyi állapotokkal hozhatók összefüggésbe, mint a cukorbetegség vagy a rák.

Kurkuma kúra hatása a szervezetre: a kurkuma mellékhatása

  • Fontos tisztában lenni azzal is, hogy nem minden kurkuma por megfelelő tisztaságú, tartalmazhatnak ugyanis töltőanyagokat, például árpa- és búza-, illetve rozslisztet, amelyek a gluténérzékenyeknél vagy cöliákiában szenvedőknél káros tüneteket okozhathatnak. 
  • A kurkuma befolyásolhatja az egyéb gyógyszerek hatását, például véralvadásgátló gyógyszerekkel vagy vérhígítókkal együtt szedve fokozhatja a vérzést. 
  • 1000 mg-ot meghaladó napi adagoknál olykor előfordulhatnak enyhe emésztési problémák, például puffadás és hasmenés.
  • Mivel nem áll rendelkezésre megfelelő kutatás a kurkuma biztonságossága kapcsán terhesség  vagy szoptatás esetén, inkább kerüljük a használatát az említett állapotokban!

Mennyi kurkuma fogyasztható naponta?

A kutatások során általában napi 500-2000 mg kurkuma adagot alkalmaznak, többnyire magas kurkumin koncentrációt tartalmazó kivonatokkal. Bár nincs hivatalos konszenzus az ideális adagokkal kapcsolatban, illetve a kurkuma kúra időtartama is kérdéses, a kutatásokban a következő mennyiségeket használták:

Ízületi kopás esetén: 500 mg kurkuma kivonat naponta kétszer 2-3 hónapon keresztül.

Viszkető bőrre: 500 mg kurkuma kivonat naponta háromszor 2 hónapon keresztül.

A kurkuma és a kurkumin nagy dózisú, hosszú távú használata nem ajánlott, mivel nem állnak rendelkezésre a biztonságosságot megerősítő kutatások. 

Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.

kurkuma kúra időtartama

Kurkuma kúra feketebors kivonattal

A következő tippeket érdemes szem előtt tartani a minőségi étrend-kiegészítő termék kiválasztásánál: 

  • Csak megbízható forrásból válasszunk kurkuma tablettát, amelynél a címkén feltüntetik az összetevők pontos listáját. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a termék nem tartalmaz kurkumint, ami a kurkuma legfontosabb hatóanyaga. 
  • A kurkumin  rosszul szívódik fel a véráramba, ami gátolja a hasznosulását a szervezetben, ezért a minőségi termékekben piperint tartalmazó fekete borssal együtt adagolják. A piperin egy természetes anyag, amely 2000%-kal fokozza a kurkumin felszívódását.

Kurkuma kapszula megbízható forrásból

Az USA medical Turmeric Ginger kapszulája organikus kurkuma őrleményt, kurkumint és gyömbér kivonatot tartalmaz, amelyhez a kiváló felszívódás érdekében Bioperine® feketebors kivonatot is adtunk. Ha kipróbálnál más prémium minőségű készítményt is, nézz körül a webshopunkban egyéb étrend-kiegészítőkért!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3329 vélemény