Leírás
Összetevők
Adagolás
A kalcium az emberi test fontos alkotóeleme, melynek 99 százaléka a csontokban tárolódik, ezek ugyanis szervezetünk kalciumraktárai. Vagyis minden esetben, amikor a testnek több kalciumra van szüksége, az azonban étrendileg nem áll rendelkezésre, a szervezet automatizálja magát: kivonja a szükséges mennyiséget a csontokból, melynek következtében hosszú távon fokozott törésveszély, csontritkulás és más kórképek alakulhatnak ki.
A kalcium jelentősége tehát vitathatatlan. Kevesen tudják azonban, hogy a plazma kalcium-homeosztázis nevű folyamat – mely kalcium hiányában értelemszerűen nem megy végbe – szintén létfontosságú szerepet játszik az emberi életfunkciók fenntartásában. (Például a csontok egészségének fenntartásában, a hormonszekréció szabályozásában, az idegimpulzusok továbbításában és az érrendszeri működés fenntartásában.)
Egyszerűbben: a kalcium
- szerepet játszik a sejtosztódási folyamatokban és a sejtek specializációjában;
- hozzájárul a normál csontozat fenntartásához;
- szükséges a normál fogazat fenntartásához.
Ennek fényében – különösen a menopauzális időszakban – fontos lehet a kalciumpótlás, melynek módja és mértéke egyaránt lényeges, hiszen az alacsony kalciumszint csontritkuláshoz vezethet, a túlzott kalciumbevitel azonban szintén egészségügyi kockázatokkal járhat. Az USA medical magyar-amerikai fejlesztésű Szerves Kalcium Komplex étrend-kiegészítő kapszula az egyes összetevőket megfelelő arányban, a felnőtt szervezet számára optimális mennyiségben tartalmazza.
Az étrendi kalcium segíthet, de vajon eszünk-e eleget?
A kalcium megtalálható a tejben és más tejtermékekben, a lazacban, a brokkoliban, a spenótban, a tofuban, egyes gyümölcslevekben és a zabpehelyben, illetve egyes csonthéjasokban is.
Optimális fogyasztási mennyisége felnőttkorban egészségügyi állapottól és életmódtól függően napi 1000-1200 mg. A nőknek – különösen a menopauza időszaka alatt és azt követően – valamivel többre van szükségük belőle.
Ez a mennyiség könnyen bevihető természetes módon, változatos étrenddel, a különféle ételallergiák, étkezési preferenciák és más egyéni eltérések miatt azonban a pótlás fontos része lehet az egészséges állapotok fenntartásának.
Fontos tudnivaló: a D- és K-vitamin jelenléte nélkül a kalcium felszívódása ellehetetlenül, így ezek optimális szintjének fenntartása szintén kulcsfontosságú a Szerves Kalcium Komplex hasznosulása szempontjából.
Az igazi ütőkártyák: kalcium-biszglicinát és kalcium-citrát-malát
A kalcium-biszglicinát a kalcium egy kelátolt formája, vagyis ebben a vegyületben a kalcium egy aminosavhoz, a glicinhez kötődik. Ez a kalciumforma a vízben legjobban oldódó kalciumforrás, mely magas biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, vagyis könnyen felszívódik és jól hasznosul az emberi szervezetben. Más kalciumformáktól eltérően a kalcium-biszglicinát felszívódásához nincs szükség gyomorsavra, ezért ideális alacsony gyomorsavval rendelkező személyek számára is.
A kalcium egy másik, vízoldékony formája a kalcium-citrát-malát, mely a kalcium, a citrát és a malát kombinációjaként jön létre. Azon kalciumsók egyike, melynek élelmiszeripari használatát dúsítóként a WHO is engedélyezte.
Tanulmányok kimutatták, hogy a kalcium-citrát-malát biológiai hozzáférhetősége jobb, mint más kalcium-kiegészítőknek, például a kalcium-karbonátnak. Ennek oka, hogy míg a kalciumionok a bél nyálkahártyán keresztül szívódnak fel, addig a citrát paracelluláris felszívódás útján jut a szervezetbe – azaz már a vékonybél első traktusában. Ez az oka annak is, hogy a kalcium-citrát-malát kevésbé okoz emésztési problémákat, például székrekedést, puffadást vagy kellemetlen gázképződést.
A vegyületnek számos alkalmazási területe van: alkalmazható csontritkulás, csontlágyulás, mellékpajzsmirigy-alulműködés és bizonyos izom rendellenességek fennállása esetén is, hiszen segít fenntartani a csonttömeget és jelentősen csökkenti a csonttörés kockázatát. Emellett olyan kalciumforrásként is elismert, amely nem növeli a vesekő kialakulásának kockázatát, sőt, védi a fogyasztót a vesekő kialakulásával szemben.
- A kutatók emellett úgy találták, hogy a kalcium-citrát-malát-kiegészítés javíthatja a csontsűrűséget és csökkentheti a csonttörések kockázatát posztmenopauzális nőknél.
- Egy másik kutatásban 189 egészséges, posztmenopauzális nő bevonásával vizsgálták a fog- és a csontvesztés közötti összefüggéseket. Az alanyok hét éven belül három vizsgálatban vettek részt, melyek alatt, illetve között az alanyok nem szedtek ösztrogént. A kutatók úgy találták, hogy a különböző testtájakon mért magasabb csontsűrűség-csökkenés összefüggésbe hozható a fogvesztéssel egészséges posztmenopauzális nőknél. Ezeket a megállapításokat nem befolyásolta a menopauza óta eltelt évek száma, a BMI, a vizsgálat kezdetén mért fogszám, a dohányzási szokások, vagy a kalcium- és D-vitamin-beviteli szokások. A fogvesztés kockázata a vizsgálat kezdetén mért fogszámmal és a menopauza óta eltelt évek számával nőtt.
- Egy tanulmány igazolta, hogy a kalcium-citrát-malát adagolása fiatal, növekvő állatokban több trabekuláris csontot képez, mint a kalcium-karbonát.
- Egy másik, serdülőkorú lányokon végzett randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálatban 18 hónapon át tanulmányozták a kalcium-citrát-malát kiegészítés hatását a csontsűrűségre és a csonttömegre. Azt találták, hogy a napi kalciumbevitelt CCM-mel 80%-ról 110%-ra növelve a serdülő lányok teljes test- és gerinc- csontsűrűsége észrevehetően nőtt. Egy másik tanulmány hasonló eredményekre jutott az időskorú nők csontvesztését vizsgálva, kiderült ugyanis, hogy a kalcium ezen formával történő pótlásával megelőzhető a csontritkulás.
- A kalcium-citrát-malát különlegessége továbbá, hogy alacsony gyomorsavval rendelkező egyéneknél is könnyebben felszívódik, mivel nem szükséges hozzá gyomorsav. Így egyes speciális esetekben is hatékonyan alkalmazható.
- A szerves, kelátolt formák előnye továbbá, hogy alkalmazása mellett alacsonyabb a vesekő kialakulásának valószínűsége, mint más kalciumformákat fogyasztva.
Tudj meg mindent az MK-7-ről!
A Menaquinon-7, vagy ismertebb nevén K2-vitamin tíz különféle típusból áll, melyek közül az MK-4, MK-7 és MK-9 típusok a legismertebbek.
Kevesen tudják, de a K2-vitamin koenzimként működik a K-vitamin-függő karboxiláz enzim számára, amely a vérzéscsillapításban (vérrögképződés) és a csontanyagcserében, valamint egyéb különböző fiziológiai funkciókban részt vevő fehérjék szintéziséhez szükséges.
A K-vitamin szintje különösen alacsony lehet továbbá azoknál, akik felszívódási zavarokkal és más gyomor-bélrendszeri rendellenességekkel, például cisztás fibrózissal, lisztérzékenységgel, fekélyes vastagbélgyulladással és rövidbél-szindrómával élnek, ilyen esetekben ugyanis alacsonyabb lehet a felszívódás és hasznosulás szintje.
A varázslatos D-vitamin
A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely a D1, D2 és D3 vitaminokat tartalmazó vegyületcsaládba tartozik. Szervezetünk számára az egyik legfontosabb vitamin, hiszen hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához, a vér normál kalciumszintjének fenntartásához, az egészséges csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartásához, valamint az immunrendszer normál működéséhez. Emellett szerepet játszik a sejtosztódásban is.
Normál esetben a szervezetünk természetes úton is megtermeli az egészséges működéséhez szükséges D-vitamint, amikor közvetlen napfény éri, illetve egyes élelmiszerekben is található a D-vitamin valamelyik típusából. Mindez azonban gyakran kevésnek bizonyul, mely esetben az étrend-kiegészítők jelenthetnek megoldást.
A D-vitamin
- csökkenti a sokak által rettegett sclerosis multiplex (SM) kialakulásának kockázatát. Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy az alacsony D-vitamin-szint összefüggésbe hozható az SM kockázatának növekedésével.
- csökkenti a súlyos betegségek kialakulásának valószínűségét. Azok, akiknek D-vitamin szintje nem megfelelő, fokozott kockázatnak lehetnek kitéve a megfázások, fertőzések és autoimmun betegségek, pl. rheumatoid arthritis és gyulladásos bélbetegségek kialakulására.
- szerepet játszik a hangulatszabályozásban. Egy közel 8000 ember bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy azok a vizsgálati alanyok, akik negatív érzelmeket éltek meg, a kísérlet során azonban nagy mennyiségű D-vitamin-pótlást kaptak, kedvező érzelmi változásokról számoltak be.
- kedvezően befolyásolja a testsúlyt. Egyes tanulmányok rámutatnak, hogy a testsúly és az optimális D-vitamin-szint között fordított arányossági szabályszerűség rajzolódik ki. Azaz nagy a valószínűsége annak, hogy a magasabb BMI D-vitamin-hiánnyal jár együtt. Ezt látszik igazolni az a tanulmány is, mely feltárta: több nem kívánt túlsúlytól szabadulnak meg a napi kalcium- és D-vitamin-kiegészítőt szedő emberek, mint a placebo-kiegészítőt szedő alanyok.
És hogy honnan tudhatod, hogy D-vitamin-pótlásra van szükséged? A felnőtteknél a D-vitamin hiányállapotát jellemzően fáradtság, súlyos csont- és izomfájdalom, illetve -gyengeség, stressz-törések jelzik. Ha ezek bármelyike fennáll, kérd háziorvosod segítségét és gondoskodj a kalcium- és D-vitamin-pótlásról az USA medical magyar-amerikai fejlesztésű étrend-kiegészítőjével Te is!
Összetevők: kalcium-citrát-malát, kalcium-biszglicinát, HPMC növényi cellulóz (kapszulahéj), rizsliszt, MK-7 (menaquinon-7), kolekalciferol.
Hatóanyagtartalom a napi adagban (2 kapszula):
Aktív összetevők | Mennyiség | NRV%* |
---|---|---|
Kalcium-citrát-malát - melyből kalcium | 500 mg 140 mg | ** 18% |
Kalcium-biszglicinát - melyből kalcium | 700 mg 90 mg | ** 11% |
Összes szerves kalcium | 230 mg | 29% |
D-vitamin | 10 μg | 200% |
K2-vitamin (MK-7) | 40 μg | 53% |
%NVR: Felnőttek számára ajánlott napi beviteli referenciaérték %-a
** a napi ajánlott mennyiség nincs meghatározva
Adagolás
Ajánlott adagolás:
Napi 2 kapszula bevétele javasolt. A legjobb eredmény elérése érdekében ajánlott a kapszulákat étkezések előtt 20-30 perccel egy pohár vízzel bevenni, vagy az orvos utasításai szerint.
Figyelmeztetések: Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépd túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használat előtt konzultálj orvosoddal, különösen ha várandós vagy, szoptatsz, súlyos betegséged van, vagy vényköteles gyógyszereket használsz.
Azonnal hagyd abba az étrend-kiegészítő fogyasztását, amennyiben nem kívánt tünetet tapasztalsz.
Allergén információ: halat, rákféléket, mogyorót és dióféléket is feldolgozó üzemben készült.
GYERMEKEK ELŐL GONDOSAN ELZÁRVA TARTANDÓ!