Leírás
Összetevők
Adagolás
Vélemény (1)
100% hidegen sajtolt és szűz magyar tökmagolaj
A kunsági tökmagolaj évtizedek óta része a hazai étkezési kultúrának és a gyógyszermentes, természetes egészségvédelemnek. Ennek oka részben a gazdag, sokszorosan rétegzett íz, részben az a tény, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj bővelkedik értékes tápanyagokban, melyek kedvező élettani hatásokkal bírnak.
A hidegen sajtolt tökmagolaj főként esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 és omega-6), valamint jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaz. Ezek természetes módon hozzájárulnak az olaj kedvező táplálkozási értékéhez.
Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságú zsírban oldódó vitamin, a tökmagolaj pedig az egyik leggazdagabb természetes forrása. A jellegzetes zöldes-arany színt adó karotinoidok szintén természetesen jelen vannak benne.
A tökmagolaj egyedülálló ízét és értékes összetevőit a kíméletes, hidegen sajtolt eljárás őrzi meg. Fogyasztható önmagában, salátákhoz, főtt vagy sült ételekhez, de desszertek különleges ízesítőjeként is megállja a helyét.
A hidegen sajtolás előnyei
A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hőérzékeny összetevők, ezért az ellenőrzött körülmények között, magyar termelők gazdaságaiban nevelt növények magját először tisztítják, majd hagyományos mechanikus eljárással préselik. Az így kapott olaj semmihez sem hasonlítható állagú, ízű és összetételű, szűz tökmagolaj.
A hidegen sajtolási folyamat lépései:
- A tisztított magvak a csigás présgépbe kerülnek, ahol megtörténik a mechanikai sajtolás. Ebben az eljárásban a magvak hőmérséklete nem emelkedhet 40 Celsius fok fölé, mert csak így garantálható, hogy az értékes tápanyagok sértetlenül a magokban maradnak.
- A présgépek segítségével kinyert nyersolaj egy keretes szűrőberendezésbe kerül. Ezután a nyersolajat 8-10 Celsius fokra hűtik egy ún. viasztalanító segítségével, majd újabb kör szűrésre kerül sor.
- A kétszer szűrt, szűz tökmagolaj ezután palackozásra kerül, készen arra, hogy otthonodba érkezzen.
A tökmagolaj használatának előnyei
A tökmagolaj rendszeres alkalmazásának számos egészségügyi előnye van, melyek közül néhány a hosszú ideje való alkalmazáson, egy része pedig különféle kutatási eredményeken alapul.
- A tökmagolajban nagy mennyiségben található hidroxi-triptofán és triptofán, melyeket a tudomány potenciális antidepresszáns vegyületként tart számon. Rendszeres fogyasztásuk vélhetően segíti a prevenciót és támogatja a pszichés egyensúly fenntartását.
- Egy vizsgálatban a tökmagolaj hajnövekedésre való hatásait vizsgálták. Az eredmények szerint azoknál a férfiaknál, akik 24 héten át naponta 400 milligramm tökmagolajat szedtek, 40 százalékos hajnövekedés volt megfigyelhető, szemben a placebo csoportba tartozó résztvevők 10 százalékos hajnövekedésével. Egy másik kutatásban a tökmagolaj egereken való alkalmazásán keresztül folytattak szőrnövekedési vizsgálatokat. Azt találták, hogy a helyileg alkalmazott tökmagolaj elősegítette a hajnövekedést az egereknél, ez pedig rámutat a férfias alopecia – azaz a kopaszodás – alternatív kezelési lehetőségeire.
- Egy 2019-es tanulmány rámutat, hogy a tökmagolaj segíthet a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében a posztmenopauzában lévő nők körében, mivel javítja a vérkeringést és optimalizálja az artériákban lévő nyomást.
- Egyes kutatási eredmények szerint a tökmagolaj kedvező hatásokkal bír a prosztatabetegek kezelésében. A kutatók emellett komolyan vizsgálják annak lehetőségét, hogy a tökmagolaj enyhíti a nem rákos prosztata-megnagyobbodással járó jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) tüneteit. A tökmagolaj mindemellett hasznos lehet egyes húgyúti megbetegedések, pl. a túlműködő hólyag esetében is.
- Kedvezőek a tapasztalatok a menopauzán áteső nők körében is. Egy kutatásban a tökmagolaj antioxidáns tulajdonságait vizsgálták petefészek nélküli patkányok bevonásával. Azt találták, hogy a menopauza tünetei – pl. akaratlan súlygyarapodás, növekvő oxidatív stressz, gyulladásos megbetegedések és/vagy csontritkulás kialakulása, szívbetegségek – jelentősen mérséklődnek a rendszeres tökmagolaj-fogyasztás hatására.
A tökmagolaj gasztronómiai alkalmazása
Ami egészséges, az nem feltétlenül finom. A tökmagolaj ugyanakkor rácáfol a hiedelmekre és gazdag, telt ízeivel akár egy szelet friss, ropogós kenyérrel társítva is igazi csemege.
Néhány ötlet a napi egy evőkanál tökmagolaj elfogyasztásához:
- Adhatjuk krémlevesekhez dekorációként és az ízek gazdagítására.
- Készíthetünk belőle dresszinget salátákra, mely esetben 4 ek tökmagolajhoz adjunk 8 ek vizet, 1 ek mustárt, 4 ek citromlevet, sót, borsot, 1 gerezd fokhagymát, 1 csipet cukrot és sót, borsot ízlés szerint.
- Adhatjuk pesztókhoz, humuszhoz és más kencékhez, valamint akár tejfölhöz, sós süteményekhez is.
- 2 rész tökmagolajat 1 rész napraforgóolajjal és 1 rész olívaolajjal keverve kényeztető házi masszázsolajat is készíthetünk.
- 25 ml olívaolaj és 25 ml tökmagolaj használatával gazdag hajpakolás jön létre, mely a száraz, sokat látott hajat is mélyen ápolja majd.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468227620303136
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4017725/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6823528/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31445363/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468227620303136
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8681145/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10886273/
Összetétel: Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható, 100% természetes hidegen sajtolt tökmagolaj.
Átlagos tápérték 100 g termékben | 100 g |
---|---|
Energia | 3870 kJ / 925 kcal |
Zsír, amelyből - telített zsírsavak - egyszeresen telítetlen zsírsavak - többszörösen telítetlen zsírsavak | 100 g 10 g 20 g 70 g |
Szénhidrát, amelyből - cukrok | 0 g 0 g |
Fehérje | 0 g |
Só | 0 g |
Minőségét megőrzi: a csomagoláson jelzett időpontig. (nap/hó/év)
Tárolás: hűvös, sötét helyen.
Gyártási szám: lásd a csomagoláson.
Nagyon elégedett vagyok a termékkel.