K2-vitamin: hatása, hiánya és jelentősége
- Legutóbb frissítve: május 5, 2022
- Nincs hozzászólás
Tartalomjegyzék
A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok egy csoportjába tartozik, és szerepet játszik a véralvadásban és a normál csontozat fenntartásában. Miben található K2-vitamin, milyen hatással bír a szervezetre, és miben mutatkoznak meg a hiánytünetei?
A K2-vitamin jelentősége
A K-vitamint eredetileg a véralvadásban részt vevő anyagként fedezték fel.
Két fő formája van:
- A K1-vitamin (fillokinon), ami növényi élelmiszerekben, például zöld leveles zöldségekben található.
- A K2-vitamin (menakinon), ami állati eredetű és fermentált élelmiszerekben található.
A K1-vitamint a vastagbélben lévő baktériumok átalakítják K2-vitaminná, ami a vékonybélben felszívódik, majd a zsírszövetben és a májban tárolódik. K-vitamin nélkül a szervezet nem tudja előállítani a prothrombin nevű véralvadási faktort, amely a véralvadáshoz szükséges.
Miben van K2-vitamin?
A K-vitamin számos élelmiszerben fellelhető, de átlagosan a legtöbbet a növényekben található K1 formájából fogyasztunk. A legismertebb K2-vitamin források a következők:
- Sajt
A sajtok a K2-vitamin egyik legjobb forrásai, olyan tápanyagokkal együtt, mint a kalcium, az A-vitamin és a fehérje. Ugyanakkor magas a telített zsírsav- és kalóriatartalmuk is, ezért érdemes mérsékelni az adagokat.
- 50 gm camambertben 34 mg,
- 50 gm edemaiban 32 mikrogramm, míg
- 50 cheddarban 12 mikrogramm K2-vitamin található.
A K2-vitamin-tartalom a sajtfajtától függően változik, de az éréssel minden típusnál nő.
- Marhamáj
A marhamáj az egyik legtáplálóbb élelmiszer, amelyet fogyaszthatsz, mivel tartalmazza a teljes napi tápanyagszükségletedet, például A-vitamból, riboflavinból, folsavból és rézből is. 100 grammnyi adagban több mint 11 mikrogramm K2-vitamin található.
- Vaj
Egy evőkanálnyi vaj 2,1 mikrogramm K2-vitamint tartalmaz, de körülbelül 100 kalóriát és 11 gramm zsírt is, így túl nagy mennyiségben nem érdemes fogyasztani a lehetséges súlygyarapodás miatt.
- Savanyú káposzta
A savanyú káposzta az erjesztési, fermentálási folyamat miatt számos jótékony hatással bír, például elősegíti a bélrendszer egészségét és fokozza az immunitást. Fél csészényi 2,75 mikrogrammjával a savanyú káposzta a K2-vitamin nagyszerű forrása is.
A K-vitamin hatása
A K-vitamin részt vesz a normál véralvadásban és a normál csontozat fenntartásában. A tudósok úgy vélik, hogy a K-vitamin segíti a csontok növekedését és egészségük megőrzését, de ezt a hatást még jelenleg is vizsgálják.
A K2-vitamin mellékhatásai
A K-vitamin számos gyakori gyógyszerrel, többek között vérhígítókkal, görcsoldókkal, antibiotikumokkal, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel és súlycsökkentő gyógyszerekkel léphet kölcsönhatásba.
A vérhígítók a káros vérrögök megelőzésére szolgálnak, amelyek elzárhatják az agyba vagy a szívbe jutó véráramlást. Úgy hatnak, hogy csökkentik vagy késleltetik a K-vitamin véralvadási képességét. A K-vitamin-bevitel hirtelen növelése vagy csökkentése megzavarhatja e gyógyszerek hatását, így szedésük előtt mindenképp konzultáljunk orvosunkkal!
K-vitamin túladagolás
A K-vitamin ajánlott megfelelő bevitele életkortól és nemtől függ. A 19 éves és idősebb nőknek naponta 90 mikrogramm, a férfiaknak pedig 120 mcg-ot kellene fogyasztaniuk. A K-vitamin túladagolása ugyan nem okoz mérgezéses tüneteket, viszont kiválthat bizonyos allergiás reakciókat, illetve vérnyomás és véralvadási problémákat.
Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.
K-vitamin-hiány
Az alacsony K-vitaminszint növelheti a kontrollálatlan vérzés kockázatát. A K-vitamin-hiány felnőtteknél ritka, újszülötteknél viszont gyakori, így náluk rutinszerű a K-vitamin pótlása.
A K-vitamin hiányának kockázata magasabb lehet
- olyan betegség esetén, amely befolyásolja az emésztőrendszeri felszívódást, mint például a Crohn-betegség vagy a cöliákia.
- bizonyos gyógyszerek szedésénél, amelyek zavarják a K-vitamin felszívódását.
- súlyos alultápláltság esetén, illetve
- túlzott alkoholfogyasztásnál.
A K-vitamin-hiány tünetei
A K-vitamin hiányának fő tünete az erőteljes vérzés, ami nem csak a vágás vagy a seb helyén keletkezhet. A vérzés jelentkezhet még
- apró vérrögök formájában a köröm alatt,
- a test belsejében lévő nyálkahártyákon, illetve
- olyan székletben, amely kátrányszerű és némi vért tartalmaz.
Melyik a legjobb K2-vitamin?
Az USA medical K2+D3 kapszulája K2 és D3-vitamint, valamint kalciumot is tartalmaz, ezen felül BioPerint is hozzáadtak a hatóanyagok felszívódásának segítésére. Ha kipróbálnál más prémium minőségű készítményt is, nézz körül a webshopunkban egyéb étrend-kiegészítőkért!
Kiemelkedő ár-érték arányú CBD olajok
Több mint 300.000 eladott termék világszerte
Több mint 2000 Ötcsillagos vélemény, laboratóriumi tesztekkel igazolt minőség!
Fontos!
A blogcikkeinkben közölt információk és állítások az étrend-kiegészítő és kozmetikum készítményeink összetevőiről, valamint azok hatásairól tudományos kutatások és klinikai vizsgálatok eredményein alapulnak. Ezeket az információkat az olvasók széles körű tájékoztatása céljából közöljük, és nem célunk bárkit, bármilyen módon termékek megvásárlására ösztönözni. A cikkekben közölt információk, illetve állítások alapját képező eredeti forrásokat minden esetben feltüntetjük a szöveges tartalom lezárásaként.
Fontos kihangsúlyozni, hogy az étrend-kiegészítők fogyasztása, illetve a kozmetikum készítmények használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és változatos étrendet, valamint az egészséges életmódot. Fogyasztásuk, illetve használatuk nem helyettesíti továbbá a szakorvosi diagnózis felállítását, valamint a gyógyszeres, vagy bármilyen egyéb orvosi kezelést.
Mielőtt étrend-kiegészítőt fogyasztana, illetve kozmetikum készítményt használna, mindenképpen konzultáljon orvosával, különösen akkor, ha Ön terhes, szoptat, bármilyen egészségügyi problémája van, vagy gyógyszereket szed.
- Oszd meg!