Kérdésed van? Hívj minket, segítünk!

8:00-16:00-ig Tel: 06-70-617-14-40

A ceyloni fahéj eredete és lehetséges hatásai a kutatások szerint

ceyloni fahéj hol kapható?

Tartalomjegyzék

A fahéj egy nagyon népszerű fűszer, amelyhez olcsón és könnyedén hozzájuthatunk az élelmiszerboltokban. Legalábbis az egyik fajtájához, ugyanis két típusa van, amelyek közül a ceyloni fahéj a kifinomultabb. De milyen különbségek miatt ajánlott nagyobb mennyiség fogyasztása esetén mindenképp ezt a fajtát választani? 

Mit kell tudni a fahéjról?

A fahéj a Cinnamomum nemzetség több fafajának belső kérgéből nyert fűszer, amelyet elsősorban aromás fűszerként használnak. Aromája és íze illóolajának és fő összetevőjének, a fahéjaldehidnek, valamint számos más összetevőjének, köztük az eugenolnak köszönhető. A fahéj Sri Lankán (korábban Ceylon), a szomszédos indiai Malabar partvidéken és Mianmarban őshonos, de termesztik Dél-Amerikában és Nyugat-Indiában is. 

A fahéjat az ókori népek olyan nagyra becsülték, hogy uralkodóknak, sőt még egy istenségnek is megfelelő ajándéknak tekintették, a fűszerkereskedők viszont évszázadokon át üzleti titokként kezelték a forrását, hogy megvédjék monopóliumukat. A középkori Európában vallási szertartásokhoz is használták, később pedig a holland Kelet-indiai Társaság kereskedelmében a legjövedelmezőbb fűszerként volt ismert. Forrásaként különböző rokon fajokat is termesztenek, köztük 

  • a kínai kassziát (Cinnamomum cassia),
  • a vietnami vagy saigoni fahéjat (C. loureiroi), 
  • az indonéz fahéjat (C. burmannii) és 
  • a malabári fahéjat (C. citriodorum).

Ceyloni vs cassia fahéj

A cassia fahéjat a Cinnamomum cassia fából nyerik ki, amely Dél-Kínából származik, és kínai fahéj néven is ismert, mára azonban több alfaja is elterjedt Kelet- és Dél-Ázsiában. Általában sötétbarnás színű, vastagabb szerkezetű és durvább textúrával rendelkezik, mint a ceyloni fahéj, és annál alacsonyabb minőségűnek is tartják. Az élelmiszerboltokban szinte minden fahéj a kasszia fajtából készül. Hibája viszont, hogy sok kumarint tartalmaz, amely nagy mennyiségben mérgező lehet, így ha sok fahéjat fogyasztunk, sokkal biztonságosabb a ceyloni fahéjat választani helyette. 

A ceyloni vagy “valódi fahéj” Sri Lankán és India déli részén őshonos, és a ceyloni fahéjfa, a Cinnamomum verum vagy Cinnamomum zeylanicum belső kérgéből készül. A ceyloni fahéj színe világosbarna, és sok tömör, puha rétegű pálcikát tartalmaz. Kevésbé elterjedt, és meglehetősen drága, kumarintartalma viszont elenyésző. Illóolajának körülbelül 50-63%-a fahéjaldehid, ami a kassziához képest meglehetősen kevés, ez pedig megmagyarázza enyhébb, kellemesebb aromáját és ízét.

A ceyloni fahéj hatása kutatások alapján

A fahéjat számos kultúrában gyógyhatása miatt is használják, de mit mondanak erről a kutatások?

  • A ceyloni fahéjjal kapcsolatos kutatások 1975-ig nyúlnak vissza, amikor azt vizsgálták, hogy a fahéjaldehid hatással bírhat-e szív- és érrendszerre, valamint az emésztőrendszerre.
  • A fahéjat kutatták amiatt is, hogy segíthet-e a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.
  • Számos embereken végzett vizsgálat kereste a választ arra is, hogy a fahéj rendelkezik-e antidiabetikus hatással, illetve csökkentheti-e az éhgyomri vércukorszintet. 

Ceyloni fahéj kapszula organikus 

Mint bármi mással kapcsolatban, amit a szervezetünkbe juttatunk, fontos hogy a bevitel előtt alaposan körbejárjuk a témát. Ma már többféle fahéj van forgalomban, amelyek némelyike ki lehet téve növényvédő szereknek, vagy nem feltétlenül tartalmazzák az összes aktív összetevőt. Ezért is érdemes organikus ceyloni fahéjat választani, amely nem tartalmaz kumarint, se más kártékony anyagot.

Az USA medical Ceylon Cinnamon kapszulája organikus, valódi ceyloni fahéjőrleményből készült a piac egyik legmodernebb eljárásával, akkreditált laboratóriumban tesztelve. Ha kipróbálnál más prémium minőségű készítményt is, nézz körül a webshopunkban egyéb étrend-kiegészítőkért!

Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3433 vélemény