Weboldalunk az ünnepek alatt is üzemel, azonban nincs kiszállítás 2024.12.24-től 29-ig és 2024.12.31-től 2025.01.01-ig. Ügyfélszolgálatunk 2025.01.06-tól újra elérhető.

Weboldalunk az ünnepek alatt is üzemel, azonban nincs kiszállítás 2024.12.24-től 29-ig és 2024.12.31-től 2025.01.01-ig. Ügyfélszolgálatunk 2025.01.06-tól újra elérhető.

Kollagén típusok: minden a különböző kollagén fajtákról

A különböző típusok, kollagén fajták megjelenítése

Tartalomjegyzék

Hallottál már a kollagénről, de nem vagy biztos benne, hogy pontosan mi is a szerepe testünkben? Talán azt is hallottad, hogy különböző típusai léteznek, de nem egyértelmű számodra, hogy melyik kollagén mire jó? Nos, akkor jó helyen jársz, hiszen cikkünkből megtudhatod a legfontosabb információkat a különböző kollagén fajtákról, valamint megismerheted azt is, hogy az egyes kollagén típusok milyen fontos szerepet töltenek be az emberi szervezetben. 

Mi az a kollagén?

A kollagént gyakran a test „ragasztójaként” emlegetik. Nem véletlenül, hiszen ez a kulcsfontosságú fehérje biztosítja számos szövetünk (például a bőr, a porcok és a csontok) rugalmasságát és szilárdságát egyaránt. Egyébként maga a kollagén kifejezés is erre utal, mivel a görög “kolla” (kólla) szóból ered, melynek jelentése “ragasztó”, illetve “ragasztás”. Tudományos források szerint a kollagén a szervezetben megtalálható összes fehérje mennyiségének mintegy 30%-át teszi ki, így valóban meghatározó szerepet játszik testünk egészségében. Érdekes tény, hogy ezidáig több, mint 20 típusú kollagént azonosítottak. Ez a sokszínűség igazán izgalmassá teszi a témát, hiszen amikor a kor előrehaladtával a szervezetben csökken a kollagén mennyisége, más-más típusok pótlására lehet szükség a különböző egészségügyi állapotok kapcsán.

Az extracelluláris mátrix és a kollagén funkciója

A kollagén működésének megértéséhez érdemes tisztázni az extracelluláris mátrix (ECM) fogalmát. Az ECM a kötőszöveti sejteket körülvevő, fehérjékből (például kollagén és elasztin) és szénhidrátokból, valamint sejtközötti folyadékból felépülő hálózat. A kollagén rostjai biztosítják az ECM szerkezetét és rugalmasságát, így:

  • Stabil vázat teremtenek a sejteknek – a kollagén szálai fogják össze a szöveteket.
  • Felelősek a szövetek szilárdságáért és rugalmasságáért – a bőr feszessége, az inak és az ínszalagok teherbírása, valamint a porcok párnázó funkciója is függ a kollagén minőségétől.
  • Hozzájárulnak a sebgyógyuláshoz – a szervezet regenerációs folyamataiban, például a hegképződésben és a kötőszöveti felépítésben is egyaránt kulcsfontosságú szerepet játszik.

Kollagén típusok és fajták: hidrolizált, vagy natúr kollagén?

A kollagénnel kapcsolatban gyakran merül fel a kérdés: hidrolizált kollagén, vagy a natúr féle kollagén-e az, amelyet érdemesebb a napi rutinba illeszteni? A kapcsolódó kutatások eredményei alapján mindkét forma eltérő módon fejti ki a hatását.

Hidrolizált kollagén: gyorsabb felszívódás, egyszerűbb felhasználás

A hidrolizált kollagén híveinek körében az egyik legfőbb érv az, hogy a fehérjeláncok kisebb, peptidekre bontott formája révén az aminosavak könnyebben hasznosíthatók a szervezet számára. Mivel a kisebb peptidek gyorsabban épülnek be, sokan inkább ezt a típust választják, különösen hidrolizált kollagén por vagy kollagén kapszula formájában. Megfigyelhető trend, hogy számos étrend-kiegészítő termékhez a vitaminok és ásványi anyagok mellett hialuronsavat is adnak, hogy fokozzák a kollagénszintézist támogató hatást. Egyébként a kisebb molekulatömeg további előnye, hogy a hidrolizált kollagén gyorsan oldódik italokban, így praktikus választás lehet a nap bármely szakában elfogyasztani.

Natúr kollagén: eredeti szerkezet, összetettebb hatásmechanizmus

A natúr kollagén esetében a fehérje megőrzi természetes, hármas spirál szerkezetét, ebből adódóan – egyes vizsgálatok alapján – ennek a formának a felszívódása lassabb és egyben összetettebb folyamat. Érdekes tény, hogy a natúr kollagén a legnagyobb mennyiségben olyan ételekben található meg, mint például a csontleves, a kocsonya, illetve az ebben főtt, inas, bőrös, porcos állagú húsrészek. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez kollagén forma nem mindenki számára ideális választás. Sokan ugyanis nem kedvelik az említett, kollagénben gazdag ételek állagát, vagy ízét, ezért számukra sokkal vonzóbb és kényelmesebb alternatíva lehet a hidrolizált kollagén fogyasztása étrend-kiegészítők formájában.

Különböző kollagén típusok és szerepük

A kollagén főbb fajtáinak rövid áttekintése után érdemes közelebbről megvizsgálni azt is, hogy a szervezetünkben leginkább jelen lévő, különböző kollagén típusok miként járulnak hozzá az egészségünk fenntartásához.

1-es típusú kollagén

Az I. típusú kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló kollagén forma az emberi testben, leginkább a bőr, a csontok és az inak szerkezetéért felel. Számos tudományos tanulmány erősítette már meg, hogy az 1-es típusú kollagén pótlása javíthatja a bőr hidratáltságát, és segítheti a sérült kötőszövetek regenerációját. A kereskedelmi forgalomban kapható számos szépségipari, illetve bőrápolási termékben megtalálható, gyakran halból, vagy marhából kivont formában.

2-es típusú kollagén

A 2-es típusú kollagén a porcok, az ízületek, valamint a csigolyák közötti porckorongok szerkezetének meghatározó eleme. Hidrolizált formája széles körben kapható különféle étrend-kiegészítőkben, gyakran csirkeporcokból, vagy speciális halporcokból vonják ki.

3-as típusú kollagén

Ez a kollagén típus leginkább a szív-és érrendszer, a belső szervek, valamint a bélrendszer falainak rugalmasságáért és szilárdságáért felelős. Ugyanakkor kiemelten fontos feladatot lát el a bőr mélyebb rétegeiben is, ahol az 1-es típusú kollagénnel együttműködve biztosítja a bőr feszességét, emellett támogatja a szövetek regenerálódását. A 3-as típusú kollagén kulcsszerepet tölt be például a hegképződésben és a vérerek sérülés utáni regenerálódásában. Hidrolizált formáját gyakran marhából származó kötőszövetekből nyerik ki.

5-ös típusú kollagén

Az V. típusú kollagén kevésbé közismert, pedig a tudományos közösség egyre inkább vizsgálja, főként a sejtmembránok és a magzati fejlődés területén betöltött szerepe miatt. Ennek okán nem meglepő, hogy a placentában nagyobb mennyiségben van jelen, ami egyértelműen utal az új szövetek képződésében betöltött szerepére. Az 5-ös típusú kollagén emellett nélkülözhetetlen a megfelelő rostképződéshez, vagyis az I. típusú kollagén rostjainak stabilizálásához. Ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet számos létfontosságú szövetét erős, mégis rugalmas rosthálózat alkossa. Étrend-kiegészítőkben megtalálható formáját tojáshéj membránból nyerik ki.

10-es típusú kollagén

A X. típusú kollagén főleg a csontképződés kapcsán, valamint a porcok mineralizációjának folyamatában játszik kiemelt szerepet. Ez a kollagén típus elsősorban a növekedési lemezek átalakulásakor, valamint a csontok és porcok korai fejlődési stádiumaiban aktív. Felnőttkorban jellemzően kisebb mennyiségben van jelen a szervezetben, de a csontregenerációs folyamatokban továbbra is fontos feladatokat lát el. A 10-es típusú kollagén leggyakrabban csirke porcból kerül kinyerésre, ugyanakkor más állatok – például marha vagy halak – porcszövete is felhasználható az előállításához. Talán érdemes megemlíteni, hogy ezen típusú kollagén vizsgálata kiemelkedően jelentős lehet a jövőben, mivel a porc- és csontregenerációhoz kapcsolódó kezelések (például baleseti sebészet, sportsérülések ellátása) nagyban profitálhatnak az ebből származó tudományos eredményekből. 

Röviden: melyik kollagén mire jó?

A különböző kollagén típusok (I., II., III., V. és X.) eltérő módon támogathatják a bőr rugalmasságát, az ízületi egészséget, a csontok erősítését, valamint a szív- és érrendszeri funkciókat. Amennyiben tervezed a kollagénpótlást, érdemes átgondolnod, melyik területre szeretnél leginkább fókuszálni, illetve számodra melyik típust lehet érdemes fogyasztani. Számos étrend-kiegészítőben (például hidrolizált kollagén formájában) többféle kollagén típus is megtalálható, hogy egyszerre több irányból támogathassa a szervezetet. A kollagén termék kiválasztásakor érdemes figyelembe venni az életmódodat, az étkezési szokásaidat, valamint az esetleges egészségügyi célkitűzéseidet egyaránt. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük számodra a különböző kollagén típusokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, melyeket korábban már részleteztünk:

Kollagén típus Hol található? Fő funkció Kinek ajánlott a fogyasztása?
I. típusú kollagén Bőr, csontok, inak, szalagok, fogak A bőr rugalmasságának és feszességének megőrzése, csontok és inak stabilitása Azoknak, akik a bőr hidratáltságán, feszességén javítanának, vagy a csontokat és ínszalagokat szeretnék erősíteni
II. típusú kollagén Porcok
(ízületek, gerincoszlop porckorongjai)
A porcok rugalmasságáért és ellenálló-képességéért felel, elősegíti a fájdalommentes mozgást Sportolóknak, fizikai munkát végzőknek, illetve ízületi kopásban vagy gyulladásban szenvedőknek
III. típusú kollagén Érfalak, belső szervek
(pl. szív, máj, lép), a bőr mélyebb rétegei
Stabilitást és rugalmasságot biztosít a szervekben és az erekben, fontos szerepe van a sebgyógyulásban Azoknak, akik különösen figyelnek a szív- és érrendszer egészségére, illetve bőrük mélyebb rétegeinek épségére
V. típusú kollagén Sejtfelszínek, magzati fejlődésben kulcsfontosságú területek, ízületi folyadék A rostok megfelelő elrendeződéséért felel, részt vesz a sejtmátrix stabilizálásában és a szervezet fejlődésében Főként azoknak lehet érdekes, akik komplex kollagén készítményeket keresnek, és szeretnék a bőr- vagy ízületi problémáikat több fronton megelőzni
X. típusú kollagén Csontképződésben és porc-mineralizációban érintett szövetek A csontok és porcok regenerációját, illetve átalakítását segíti, különösen fiatal korban Gyermekek és serdülők növekedési időszakában, illetve felnőtteknél sportsérülések és baleseti sebészeti beavatkozások után lehet fontos

Kollagén termékek az USA Medicaltól

Amennyiben kiváló minőségű hidrolizált kollagén készítményt keresel, jó helyen jársz!

Könnyű felhasználás, semleges íz
Hidrolizált kollagén por termékeink kiválóan oldódnak folyadékokban, és nem rendelkeznek tolakodó ízzel. A kollagén port egyszerűen hozzáadhatod kávéhoz, gyümölcsléhez, joghurthoz, smoothie-hoz vagy akár a reggeli kásádhoz is.

Tisztaság és kíméletesség
Az USA medical kollagén por és kollagén kapszula termékei nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot, ízfokozót, tartósítószert, édesítőszert. Így a szervezetedet felesleges terhelés nélkül, természetes módon támogathatod.

Klinikailag igazolt hatású kollagén források
Termékeink fejlesztésekor olyan kollagén-forrásokat választottunk, melyek hatékonyságát klinikai vizsgálatok is megerősítik.

Extra támogatás C-vitaminnal és hialuronsavval:
A készítményeink C-vitamin tartalma elősegíti a kollagén beépülését, emellet bizonyos termékeink hialuronsavat is tartalmaznak, ami által tovább támogathatod bőröd hidratáltságát és rugalmasságát.

⇒ Kattints ide, és böngéssz kedvedre prémium minőségű kollagén termékeink kínálatában!

 

Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.

Fontos!

A blogcikkeinkben közölt információk és állítások az étrend-kiegészítő és kozmetikum készítményeink összetevőiről, valamint azok hatásairól tudományos kutatások és klinikai vizsgálatok eredményein alapulnak. Ezeket az információkat az olvasók széles körű tájékoztatása céljából közöljük, és nem célunk bárkit, bármilyen módon termékek megvásárlására ösztönözni. A cikkekben közölt információk, illetve állítások alapját képező eredeti forrásokat minden esetben feltüntetjük a szöveges tartalom lezárásaként.
Fontos kihangsúlyozni, hogy az étrend-kiegészítők fogyasztása, illetve a kozmetikum készítmények használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és változatos étrendet, valamint az egészséges életmódot. Fogyasztásuk, illetve használatuk nem helyettesíti továbbá a szakorvosi diagnózis felállítását, valamint a gyógyszeres, vagy bármilyen egyéb orvosi kezelést.
Mielőtt étrend-kiegészítőt fogyasztana, illetve kozmetikum készítményt használna, mindenképpen konzultáljon orvosával, különösen akkor, ha Ön terhes, szoptat, bármilyen egészségügyi problémája van, vagy gyógyszereket szed.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Szerző

Picture of <p><strong>Jake Crossman</strong></p> <p style="font-size: 14px; margin-top: -5px; line-height: 1.2;">     Nutrition Specialist (CNC-NASM) <br>     Managing Partner, USA Medical <br>     Los Angeles </p>

Jake Crossman

Nutrition Specialist (CNC-NASM)
Managing Partner, USA Medical
Los Angeles

Szenvedélyesen érdekel az egészség, és lenyűgöz az emberi test bonyolultsága. Szeretek elmélyülni abban, hogy mit jelent valójában egészségesnek lenni, és keresni a módját, hogyan lehetne ezt újragondolni. Folyamatosan keresem az új kutatásokat és lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és fejlesztéséhez.

Ugyanakkor egyértelmű, hogy valami nincs rendben: a történelem legfejlettebb „egészségügyi rendszere” áll rendelkezésünkre, mégis milliók halnak meg olyan betegségekben, amelyeknek már régen nem kellene fenyegetést jelenteniük.

Ezeknek az okoknak próbálok utánajárni. Célom, hogy a megszerzett ismereteket érthetően osszam meg, hogy te is gazdagodhass ezzel a tudással, és hozzájárulhass a saját egészséged megőrzéséhez.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
4210 vélemény