Mi a Buteyko légzéstechnika és mik az előnyei?

Mi a Buteyko légzéstechnika

Tartalomjegyzék

Napjainkban sokat hallhatjuk, hogy egészségünk védelme érdekében nem elegendő, ha minimalizáljuk káros szokásainkat, például kevesebb kávét iszunk, vagy felhagyunk a dohányzással. Nagyban segíthetjük szervezetünk megfelelő működését, ha  az egészségtelen ételek helyett elkezdjük előnyben részesíteni a kiegyensúlyozott egészséges táplálkozást, esetleg a kimerítő időszakokban minőségi étrend-kiegészítőkkel támogatjuk testünket.

Természetesen ezen felül nagyon fontos szerepe van a rendszeres testmozgásnak, ahogy az elegendő és minőségi alvásnak is. De gondoltad volna, hogy a helyes légzés elsajátítása is új dimenziókat nyit meg előttünk és segíthet, hogy magunk mögött hagyhassuk számos, a rohanó, stresszes életmód okozta testi problémáinkat?

A Dr. Konstantin Buteyko ukrán orvos után elnevezett Buteyko-módszer egy sor légzőgyakorlatból és irányelvekből áll, amelyeket kifejezetten a túllégzés (klinikai nevén „krónikus hiperventilláció”) csökkentésére terveztek. Az egyszerű tény az, hogy sokan túl sokat lélegeznek, ami megváltoztatja a vérben lévő gázok természetes szintjét, csökkenti a szövetek és szervek oxigénellátását, ami az ereket és légutakat körülvevő sima-izomzat összehúzódását okozza. Ez számos egészségügyi problémához vezethet. Azonban a légzési térfogat normalizálása és a szájlégzésről az orrlégzésre való átállás segíthet az életminőségünk javításában.

Milyen előnye lehet a buteyko légzéstechnika alkalmazásnak?

Buteyko az 1950-es években alkotta meg a Buteyko-légzéstechnikát (BBT). Ez a terápiás légzésmódszer légzésvisszatartási gyakorlatokat alkalmaz a légzés sebességének és mennyiségének szabályozására. Ez segít a lassabb, nyugodtabb és hatékonyabb légzésben.

A Buteyko-légzés előnyei közé tartozik a fokozott légzéskontroll, ami segít megelőzni a légszomjat és elősegíti a megfelelő légzésminták kialakulását. Számos állapot kezelésére és csillapítására használják, beleértve az asztmát, a szorongást és az alvási problémákat.

Hogyan fedezte fel a módszert Buteyko?

“Egy vihar alkalmával mellkasára tekintve felfedezte, hogy légzése rendkívül szabálytalan. Elgondolkodott azon, hogy vajon ez csak tünet, vagy a szabálytalan, mai fogalommal élve diszfunkcionális légzése a betegségének az oka, vagy kiváltója. Légzését szándékosan lassítva jelentős javulást ért el a vérnyomásában. Hamarosan a légzés, a légzőgyakorlatok segítségével meggyőző áttörést ért el asztmás, szorongásos, pánikrohamos, allergiás, magas vérnyomás betegek esetében.” – Buteykolegzes.hu

A légzőgyakorlatok fiziológiája:

Buteyko azon töprengett, hogy vajon a fenn álló betegség változtatta-e meg a légzési mintákat, vagy a légzési minták változása járult hozzá a betegséghez. Az akkori elmélettel a szén-dioxid emberi szervezetben betöltött szerepét tanulmányozta.
Az embereknek gyakran azt mondják, hogy vegyenek mély, teljes, nagy levegőt abban a hitben, hogy ez növeli a szövetek oxigénellátását. Ha a tudományt nézzük, ez nem így működik. Ha nagy levegőt veszünk, és a levegő mennyiségét a kelleténél nagyobb mértékben növeljük, túl sok szén-dioxidtól szabadul meg a szervezetünk. A Bohr-effektusnak köszönhetően (amelyet először Christian Bohr dán biokémikus írt le 1904-ben) ez arra készteti a vörösvértesteket, hogy megtartsák az oxigént, ahelyett, hogy felszabadítanák azt.

A Bohr-effektus elve, hogy a szén-dioxid mennyisége a vérben befolyásolja az oxigén felszabadulását a vérből a sejtekhez. Dr. Buteyko ennek alapján kezdte el tanítani pácienseit az orrukon keresztül lélegezni, és szándékosan lelassítani a légzésüket, hogy légéhségérzetet keltsen. Sok betege egészségi állapota javulását tapasztalta.

Mi a Buteyko légzés technikája, milyen gyakorlatok állnak rendelkezésre?

A Buteyko-légzés megtanít arra, hogy gyengébben és lassabban lélegezzünk. Megtanítja a lassabb és mélyebben légzést, ami kiegyensúlyozza a légzési ritmust. A Buteyko-módszer egy életmódbeli választás. Ez magában foglalja a légzési minta újraképzését a vérkeringés, az oxigénszállítás és a légutak működésének javítása érdekében.

 • Ellenőrző szünet mérés, visszajelzést ad a relatív légzési térfogatról
 • Orr-feloldó gyakorlat a lélegzet visszatartásával, amíg erős légéhséget nem tapasztal
 • A légzés térfogatának szándékos csökkentése a légzőizmok ellazításával, amíg enyhe levegőéhségérzetet nem tapasztal.
 • Buteyko alkalmazása séta és testmozgás közben
 • Lélegzet-visszatartással sétálva légéhség keltése a könnyűtől az erősig
 • Lépés gyakorlatok
 • Könnyű lépések pánikrohamokkal, szorongással és asztmás tünetekkel küzdők számára
 • Közepes intenzitású lépések gyermekre, tinédzserre vagy felnőttre szabva
 • Erős intenzitású lépések gyermekre, tinédzserre vagy felnőttre szabva
 • Sok kis lélegzetvisszatartó gyakorlat segít megállítani az asztmát vagy a pánikroham tüneteit
 • Tanácsok alvás közbeni légzéssel, testmozgással, diétával stb.
Buteyko légzés meditáció

Miben különbözik a Buteyko a többi légzéstechnikától?

A légzéstechnikák, amelyeket egyes jóga- és pilates-oktatók, valamint stressz-tanácsadók tanítanak, arra ösztönzik a tanulót, hogy több levegőt vegyen be a tüdejébe. Az utasítás az, hogy „vegyen egy mély lélegzetet”, és ezt a testbe történő nagy mennyiségű levegő belélegzésével demonstrálják. Ha valaki tízet vesz ebből a nagy levegőből, szédülést tapasztalhat. Ennek oka nem az agy oxigénellátásának növekedése. Valójában ennek az ellenkezője az oka.
Ha több levegőt lélegzünk be, mint amennyire szükségünk van, az erek összehúzódnak és kevesebb oxigént szállítunk. Ironikus módon az erek tágításához szükséges a légzés lágyítása, lelassítása, hogy egy ideig kevesebb levegő jusson a tüdőbe. Röviden, ez teljesen ellentétes a mély lélegzetvétel általános utasításával.
A Buteyko légzéssel a cél az orrlégzés és a normál funkcionális légzési minták helyreállítása. A Buteyko légzőgyakorlatok gyakorlása során az a cél, hogy kevesebb levegőt vigyünk be a szervezetbe, így kialakul a levegőéhség érzése. A levegőéhség érzése azt jelzi, hogy a szén-dioxid megnövekedett a vérben. A szén-dioxid mennyiségének növekedésével a vérben javul a keringés, és a vörösvértestek könnyebben bocsátanak ki oxigént a szövetekbe és a szervekbe.

A Buteyko módszer előnyei

E légzéstípus számos előnnyel jár, melyek közül a legfontosabb a légzés ritmusának normalizálása és egységesítése, az orrlégzésre való átszokás és a túllégzés minimalizálása. Ez a módszer jó opció lehet azoknak, akik gyakran hiperventillálnak, azaz túl sokat lélegeznek, ami gyakori az asztmában és szorongásban szenvedőknél. Továbbá hozzájárul a normál széndioxid szint eléréséhez, ami csökkenti a szorongást.
Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a Buteyko légzéstechnika hatékony az Eustachiai-cső obstruktív diszfunkciójában (ETD) szenvedők kezelésében, amely a középfülben lévő nyomásproblémák miatt okoz tüneteket.
Forrás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31130270/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14752538/

Következtetés

Bár a Buteyko légzés gyakorlat egy lehetséges, biztonságos és hatékony módja az egészség és a jólét javításának, bizonyos egészségi állapotú emberek számára azonban kockázatosabb. Ezért a gyakorlatokat mindig egészségügyi szakember felügyelete mellett kell végezni.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3135 vélemény