Pecsétviaszgomba tartalmú készítmények hatásai – kutatások

pecsétviasz gomba hatásai

Tartalomjegyzék

Alig létezik más gomba, amelyet olyan hangzatosan dicsérnek, mint a pecsétviaszgombát. Bár kesernyés íze miatt a süngombához képest étkezési célokra kevésbé alkalmas, étrend-kiegészítőként egyre népszerűbb. A következő blogposztban megmutatjuk, minek köszönheti hírnevét ez a sokoldalú gombafajta, illetve ismertetjük a témában folytatott legújabb kutatásokat is. 

A ganoderma jellegzetességei

A pecsétviaszgomba, amely ganoderma lucidum vagy reishi gomba néven is ismert, vörösesbarna színéről, illetve vese alakú kalapjáról ismerhető fel. Már több mint 2000 éve része a hagyományos kínai gyógyászati gyakorlatoknak, ahol a halhatatlanság gombájának is nevezik.

A pecsétviaszgomba 

  • poliszacharidokat, 
  • peptideket és 
  • triterpenoidokat tartalmaz, amelyeknek a kutatások szerint a jótékony hatásokat köszönhetjük.

Emellett élelmi rostokban és különböző ásványi anyagokban, vitaminokban és aminosavakban is bővelkedik. 

A pecsétviaszgomba termesztése 

A pecsétviaszgomba főként lombhullató fákon, elsősorban tölgyfákon telepedik meg, de termeszthető rönkös, illetve zsákos módszerrel is, ha magas páratartalmat és 20 °C feletti hőmérsékletet biztosítunk számára. Az értékes összetevők mellett a reishi gomba dekorációs célokra is remekül használható.

A ganoderma gomba ára és fogyasztása

A pecsétviaszgomba ára nem vetekszik ugyan a szarvasgombáéval, de mivel a termesztése némileg hosszadalmas, és speciális körülményeket igényel, nem tartozik a legolcsóbban beszerezhető gombafajták közé. 

A reishi gomba széles körben kapható kapszula vagy tabletta formájában, de elérhető porként is. A bátrabbak önmagában is fogyasztják, de például turmixhoz is adható, vagy egy pohár vízbe is bele lehet keverni, ám hagyományosan a pecsétviaszgombát teaként isszák.

Alkalmazásakor emésztési zavarok rövid ideig előfordulhatnak, mivel a testnek először hozzá kell szoknia a gombához. Természetesen azok, akik allergiásak a gombákra, nem fogyaszthatják ezeket a termékeket, mivel náluk allergiás tünetek léphetnek fel. Fontos még, hogy vásárlás előtt alaposan utánajárjunk a választott terméknek, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a ganoderma ellenőrzött termesztésből származik.

A pecsétviaszgomba a kutatások fényében

A pecsétviaszgombát számos vizsgálatnak vetették alá, hogy igazolják lehetséges gyógyhatásait. 

Mivel nem áll rendelkezésre elég adat a pecsétviaszgomba hatékonyságát illetően, további embereken végzett vizsgálatokra van szükség.

A ganoderma gomba hatásai az immunrendszerre

Immunrendszerünk olykor gyengélkedhet, történjen ez alváshiány, túl kevés testmozgás vagy az egészségtelen táplálkozás miatt. Ezért a tudomány már régóta figyelemmel kíséri a gombák potenciális jótékony hatásait, amelyek akár az immunrendszerre is kihathatnak.

Egy vizsgálatban például azt térképezték fel, hogy vajon a pecsétviaszgomba javíthatja-e a nyiroksejtek működését.

viaszpecsét gomba

A ganoderma kapszula

A ganodermában előforduló poliszacharid mennyisége a pecsétviaszgomba-kivonatot tartalmazó készítményekben jelentősebb, mint az őrleményekben. A koncentrált hatóanyag-tartalom miatt érdemes inkább ezeket a terméket választani, mint amilyen például az USA Medical pecsétviaszgomba kapszulája. Ha kipróbálnál más prémium minőségű készítményt is, nézz körül a webshopunkban egyéb étrend-kiegészítőkért!

Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3329 vélemény