Stresszmentes hétköznapok autogén traininggel

autogén training

Tartalomjegyzék

Az autogén tréning olyan relaxációs gyakorlatok sorozata, ami hosszú távon segíthet a mentális egészségünk javításban és a napi stressz szint kezelésében. Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy mi is valójában az autogén training, hogyan kezdj hozzá és milyen eredményeket érhetsz el vele.

Mi az autogén training?

Az autogén training gyakorlatainak kidolgozása J. H. Schultz berlini pszichiáter nevéhez fűződik, aki alvás és hipnózis kapcsán folytatott kutatásai során észrevette, hogy egy idő után az emberek hipnózishoz hasonló, pozitív élettani hatásokkal járó relaxált állapotba tudnak jutni saját maguktól, az akaratuktól függő ideig. A folyamat végeredményeképpen az emberek feszültsége, fáradtsága és stressz szintje is csökkent.

A hipnotikus állapot vizsgálatakor, Schultz arra lett figyelmes, hogy az alanyok a végtagok elnehezedéséről és felmelegedéséről számoltak be. Ezen felbuzdulva, egy olyan 6 gyakorlatból álló sorozatot dolgozott ki, melyek képesek elérni ugyanazt a végeredményt önszuggesztiós technikával, csupán a gondolatok erejével, hipnózis szükségessége nélkül.

Az autogén training pozitív élettani hatásai

Egy 2002-es vizsgálat során 60 kutatás eredményét felhasználva készítettek egy részletes beszámolót az autogén training (AT) hatásairól. 

Jelenleg még kevés neurofiziológiai vizsgálat áll rendelkezésünkre az autogén training hatékonyságának vizsgálatára, ám egy friss 2020-as kutatás is azt állapította meg, hogy az AT egy meglehetősen jó megoldás a pszichológiai jólétünk javítására és az olyan egyének életminőségének javítására, akik fizikális krónikus megbetegedésektől szenvednek.

Hogyan kezdj bele ebbe a stresszcsökkentő tréningbe?

Fontos kiemelnünk, hogy mint a legtöbb edzésformánál vagy relaxációs gyakorlatnál, az autogén tréning kulcsa is a rendszerességben rejlik. Egy 10-12 órás képzés során elsajátítható a teljes autogén rendszer és az azt alkotó 6 gyakorlat, viszont a pozitív eredmény eléréséhez nélkülözhetetlen azok mindennapos alkalmazása.

Az AT naponta körülbelül 15 percet vesz igénybe, amit reggel, délben és este is végezthetünk. A testhelyzetet figyelembe véve a gyakorlatokat végezhetjük ülve, ágyban fekve, vagy akár a munkahelyünkön a székünkben hátradőlve is. 

Ahhoz, hogy megfelelően magunkévá tegyük ezt a relaxációs formát, fontos, hogy töviről-hegyire ismerjük a gyakorlatokat, képesek legyünk kiszűrni a külső zavaró tényezőket és képesek legyünk a koncentráció fenntartására.

A folyamat titka az, hogy míg a tréninget végző egyén kiszűri a környezetből érkező stressz hatásokat vagy más zavaró tényezőket, addig befelé figyelve a tanult formulákon keresztül a megfelelő érzések elérésére törekszik.

Az autogén training 6 alapvető gyakorlata

Ahogy fentebb már említettük, a relaxált és stresszmentes állapot eléréséhez napi legalább 15 percet kell szánnunk 6 gyakorlat elvégzésére. Ezek a gyakorlatok pedig a következők:

  1. Végtagok elnehezedése: A vizualizáció ismételgetése, mantrázása megkönnyíti a kar izmainak elernyedését, azáltal, hogy az alany figyelmét a kar súlyára irányítja. A tréning kezdeti szakaszaiban a kar súlyának észlelése és az elernyedés sokkal gyorsabban következik be és az érzés erőteljesebb lehet. Az érzet egyidejűleg megjelenhet a többi végtagban is, hiszen a kezdeti fázisban még nem azonnal tudja az egyén egy végtagra célozni a vizualizáció eredményét. Egy hét gyakorlás után már egy rövid koncentráció is képes előidézni a súlyosság érzetét és az elernyedést mind a négy végtagban.
  2. Végtagok felmelegedése: A passzív koncentráció a hőérzetre irányul: „Érzem, hogy a jobb karom átmelegedik. A jobb karom meleg.”
  3. A szívműködés tudatosítása: „Érzem, ahogy az egész testemben lüktetve áramlik a vér. A szívem dobog. A szívem teljesen nyugodtan és egyenletesen ver.”
  4. A légzés tudatosítása: „Az egész testem lélegzik. A szívverésem és a légzésem nyugodt és egyenletes.”
  5. Hasi rész tudatosítása: „Sugárzó meleg árad szét a hasamban.”
  6. Hideg testérzet: A gyakorlatot végző személy a passzív koncentráció segítségével hideg testérzetet szuggerál, figyelmét a homlokra és a koponyára irányítja: „A homlokom kellemesen hűvös. A fejem könnyű és tiszta marad.”

Mit tapasztalhatsz a gyakorlatok rendszeres ismétlésével?

A meditációhoz hasonlóan, a folyamat rendszeres gyakorlása által elérheted, hogy gondolataid “tisztábbak”, rendszerezettek és kontrolláltabbak legyenek. Magabiztosságod is növekedhet, hiszen rájössz, hogy milyen pozitív eredményeket érhetsz el csupán a gondolataid irányítása által, így saját magad mentális egészségét is befolyásolni tudod.

Az izmok ellazításán keresztül általános nyugodtságot, egy relaxált állapotot érhetsz el, ami a mindennapi tevékenységeid ellátása során biztosan a hasznodra válik. Képes leszel jobban irányítani az érzéseidet 1-1 stresszes szituációban és akár a hidegvéredet is megőrizheted egy idegörlő helyzetben. Az autogén training egy jó módszer arra, hogy ne csak izmaidat, hanem az agyadat is eddzd. 

Fontos, hogy még mielőtt egyedül belevágnál, iratkozz be egy képzett trénerhez, aki képes a megfelelő tudás átadására és segít a 6 kulcsfontosságú gyakorlat elsajátításában, hiszen csak így leszel képes elérni a várt eredményeket!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3135 vélemény