A süngomba lehetséges hatásai

mire jó a süngomba

Tartalomjegyzék

A süngomba egy fehér, gömb alakú gomba különleges, hosszú tüskékkel, amelyet Ázsiában élelmiszerként is fogyasztanak, de emellett étrend-kiegészítők formájában is találkozhatunk vele. Kutatások szerint számos jótékony hatássa lehet, de pontosan mire is jó a süngomba? 

Mi az a süngomba?

A közönséges süngomba (hericium erinaceus), vagy más néven oroszlánysörény-gomba egy nagy, hosszú tövisekkel rendelkező, ritka parazita gombafajta, amely külsőre az oroszlán sörényére hasonlít, míg másokat egy sündisznó tüskéire emlékeztethet. Magas páratartalomban, idős lombhullató fák elhalt fáin fejlődik, a mi szélességi körünkön azonban ritkán fordul elő.

Ázsiában azonban a süngombákat kulináris és gyógyászati célokra egyaránt használják, íze a tenger gyümölcseire, valamint a citrusfélékre és a kókuszra emlékeztet. A hagyományos kínai orvoslásban már évezredek óta használják gyógygombaként. Kivonatát világszerte étrend-kiegészítő formájában is árulják. 

A közönséges süngomba összetevői

A süngomba bővelkedik 

 • fehérjékben, 
 • poliszacharidokban, 
 • B-vitaminokban, illetve
 • D-vitaminban.

Emellett olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, mint 

 • a kalcium, 
 • a kálium,
 • a vas, 
 • a szelén, 
 • a germánium, 
 • a réz és 
 • a cink.

A süngomba hatása a legújabb kutatások tükrében

A süngomba hatása elsősorban a benne található béta-glükán poliszacharidok miatt számos kutatás alapját képzi, mivel tudományosan ismert, hogy a poliszacharidok több területen jótékony hatást gyakorolhatnak a szervezet egészségére. 

Vizsgálják például, hogy az oroszlánsörény-gomba fokozhatja-e a kognitív funkciókat, de fontos megjegyezni, hogy a meglévő kutatások főként állatokon zajlanak. Bizonyos kutatások arra keresik a választ, hogy a süngomba alkalmas lehet-e a kognitív egészség romlását okozó betegségek, például a Parkinson-kór, illetve az Alzheimer-kór esetén. 

Bár a jelenlegi kutatások ígéretesek, az oroszlánsörény-gomba gyakorlati egészségügyi alkalmazásához további emberi vizsgálatokra van szükség.

Süngomba hatásai az idegrendszerre

A süngomba idegnövekedési faktort (NGF) indukáló aktivitása is a tudományos vizsgálatok homlokterébe került, mivel az NGF-nek fontos szerepe van a központi- és perifériás idegrendszer fejlődésében, illetve ennek egészséges működésében, regenerációjában. Az állatkísérletek arra is keresték a választ, hogy az oroszlánsörény-gomba kivonata hatással lehet-e a szorongás és a depresszió tüneteire.

Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.

Süngomba vélemények: biztonság és mellékhatások

A legtöbb süngombával kapcsolatos kutatást állatokon végezték, de úgy tűnik, hogy a gomba mérsékelt mennyiségben történő fogyasztása biztonságos. Az állatkísérletek során még a nagy dózisok sem okoztak káros hatásokat a rágcsálókban. Aki azonban allergiás vagy érzékeny a gombákra, annak kerülnie kell ezeket a termékeket, mivel náluk légzési nehézségek, illetve bőrkiütések léphetnek fel. 

Terhesség és a szoptatás alatt alkalmazása nem javasolt, mivel nincs kutatás, amely ezeket az állapotokat vizsgálná a süngomba fogyasztásának tükrében. Így a kismama és a baba biztonságának érdekében ebben az időszakban kerüljük a fogyasztását!

süngomba kivonat vélemények

A süngomba ára és kivonata

Hajdanán a süngombát a vadonból gyűjtötték, ma már viszont termeszthető ellenőrzött környezetben, ahol ügyelnek a minőségi körülményekre. Bár nem a legdrágább elérhető gombafajta, de mivel ritkának számít, az átlag gombáknál többe kerül. 

Fontos tudni, hogy a poliszacharid-mennyiség szempontjából az őrlemény helyett érdemesebb süngomba-kivonatot tartalmazó terméket választani, mivel ezek koncentrált hatóanyag-tartalommal bírnak, akárcsak az USA Medical süngomba kapszulái. Ha kipróbálnál más prémium minőségű készítményt is, nézz körül a webshopunkban egyéb étrend-kiegészítőkért!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3135 vélemény