Az E-vitamin szerepe, hatása és kutatása

e vitamin

Tartalomjegyzék

“Melyik vitamin mire jó” rovatunkban most az E-vitamint vesszük górcső alá. Miért fontos ez a tápanyag, és miben találhatjuk meg a legkönnyebben? Mikor alakulhat ki vitaminhiány, és mire ügyeljünk az E-vitamin pótlásánál? 

Az E-vitamin eredete és jól hasznosuló formája

Az E-vitamint 1922-ben fedezték fel, 1935-ben izolálták és 1938-ban szintetizálták először. Mivel patkánykísérletek során először olyan vegyületként azonosították, amely elengedhetetlen a megtermékenyített petesejtek számára az élve születéshez, a tokoferol nevet kapta a görög eredetű “születés” és “hordozni” jelentésű szavak után. 

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelynek több formája is létezik, de az alfa-tokoferol az egyetlen, amelyet az emberi szervezet képes hasznosítani. Mind a természetes, mind a szintetikus tokoferolok oxidációnak vannak kitéve, ezért az étrend-kiegészítőkben a stabilitás érdekében tokoferil-acetátot hoznak létre belőlük. 

Az E-vitamin ajánlott napi mennyisége 14 éves és idősebb férfiak és nők számára napi 15 mg (vagy 22 nemzetközi egység, IU), beleértve a terhes nőket is. A szoptatós kismamáknak valamivel többre, napi 19 mg-ra (28 NE) van szükségük.

Mire jó az E-vitamin?

Az E-vitaminnak fontos szerepe van a szervezetben antioxidáns hatása miatt, mivel a szabad gyököknek nevezett káros molekulák semlegesítésével védi a sejteket az oxidatív károsodástól.  Az antioxidáns vitaminok, köztük az E-vitamin is, az 1980-as években kerültek a figyelem középpontjába, amikor a tudósok kezdték megérteni a szabad gyökök szerepét a rák, a látásvesztés és számos más krónikus betegség kialakulásában.

E-vitamin-hiány

Bár az E-vitamin hiánya általában ritka, leginkább bizonyos állapotoknál fordul elő: 

 • A zsírfelszívódási zavarokkal járó betegségekben szenvedők, beleértve a cisztás fibrózist és a Crohn-betegséget, fokozott kockázatnak vannak kitéve.
 • Bizonyos ritka örökletes betegségeknél, például Bassen-Kornzweig szindrómánál nagyobb a valószínűsége a hiánynak.
 • Elégtelen táplálékbevitelnél, például a fejlődő országokban élő gyermekek és az anorexia nervosában szenvedő embereknél az alultápláltság következtében szintén kialakulhat E-vitamin-hiány.

Az E-vitamin hatása kutatások szerint

Az már régóta köztudott, hogy az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Azonban a tudományos világ nem állt meg itt, napjainkban is számos kutatás zajlik az E-vitamin további lehetséges hatásainak feltárása érdekében.

Nézzünk is néhányat, a teljesség igénye nélkül:

Egy 2021-es tanulmány az E-vitamin és a C-vitamin kombinációjának 8 héten át történő napi adagolásának lehetséges hatásait figyelte meg az oxidatív stressz markereken. 

 • Az E-vitamin hatása a bőrre

Az E-vitamin szerepét bizonyos bőrbetegségek esetén, például ekcémánál is vizsgálják, de a kutatások jelenleg korlátozottak, tehát egyelőre még nem lehet gyógyhatásokról beszámolni. 

 • Az E-vitamin hatása a mellre

Kutatások vizsgálják az E-vitamin használhatóságát a ciklusos masztalgia, azaz a menstruációs eredetű mellfájdalom kezelése során. 

 • Az E-vitamin hatása a hormonokra

Vizsgálják az E-vitaminnak az ösztrogénszintre gyakorolt hatását.

Az E-vitamin mellékhatása

Az E-vitamin többnyire biztonságos a legtöbb ember számára, ha napi 1000 mg-nál kisebb adagban szedik. A mellékhatások kockázata a nagyobb dózisoknál nő, a tünetek közé tartozhat a hányinger, a fáradtság és a fejfájás. Az E-vitamin szedése valószínűleg nem biztonságos, ha napi adagja túllépi az 1000 mg-nál nagyobb dózist.

Miben van E-vitamin?

Az E-vitamin megtalálható növényi olajokban, diófélékben, magvakban, gyümölcsökben és zöldségekben, például

 • a napraforgó- és a szójaolajban,
 • a mandulában,
 • a répában, 
 • a kelkáposztában, 
 • a spenótban, illetve
 • az avokádóban. 

E-vitamin forrás: állati eredetű élelmiszerek

A hús- és halféleségek, a máj és a tojás is tartalmaznak némi E-vitamint, de a tényleges mennyiség nagyban függ az állatok takarmányozásától. 

mire jó az e-vitamin?

E-vitamin kapszula és multivitamin készítmények E-vitaminnal

Az E-vitamin tabletta és csepp formájában is elérhető, de a kapszula is népszerű a táplálékkiegészítők között vitaminpótlás esetén, de fontos tudni, hogy az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.Az USA medical Multivitamin for Women és a USA medical MULTIVITAMIN for Men termékek az E-vitamint és a további, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat a természetben található növények és gyümölcsök erejével ötvözik, mint amilyen például a tőzegáfonya, a galagonya, a szőlőmag, a gránátalma és a fekete ribiszke kivonata. Ha kipróbálnál más prémium minőségű készítményt is, nézz körül a webshopunkban egyéb étrend-kiegészítőkért!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3329 vélemény