Omega-3 halolaj lehetséges hatásai a kutatások szerint

Tartalomjegyzék

Miben segíthet az omega-3-at tartalmazó halolaj, hogyan juthatunk hozzá élelmiszerekből, illetve mikor van szükség étrend-kiegészítőre belőle? Cikkünkben megmutatjuk a legfontosabb kutatásokat ezekkel az esszenciális zsírsavakkal kapcsolatban.

Az omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak az esszenciális zsírsavak családjába tartoznak, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezet egészséges működésében. Mivel nem tudjuk őket előállítani, étrendünkkel vagy étrend-kiegészítők segítségével kell hozzájuk jutnunk.

Három legfontosabb fajtájuk 

  • az ALA (alfa-linolénsav), 
  • a DHA (dokozahexaénsav) és 
  • az EPA (eikozapentaénsav). 

Az ALA főként növényekben található meg, míg a DHA és az EPA főként állati eredetű élelmiszerekben és algákban fordul elő. Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a zsíros halak, a lenmag, a chia mag, a lenmagolaj és a dió.

Mire jó az omega-3 és az omega-6?

Az omega-6 zsírsavak is nélkülözhetetlenek, hasonlóan az omega-3 zsírsavakhoz, hiszen mindkettő az eikozanoidoknak nevezett jelzőmolekulák előállítására szolgál, amelyek különböző feladatokat látnak el például a véralvadással kapcsolatban. Étrendünkben azonban az omega-6 bevitel többnyire nagyon magas az omega-3 beviteléhez képest, ami nem optimális, hiszen a két zsír közötti egyensúly fenntartására kellene törekednünk egészségünk megőrzéséhez.

Az omega-3 hatásai a kutatások tükrében

A halolaj hatásai kapcsán rengeteg kutatás készült, mivel ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak számos sejtfunkcióért felelősek, emellett szabályozzák az idegrendszert, a vérnyomást, a glükóztoleranciát és a gyulladásos folyamatokat is.

Az omega-3 zsírsavak a szív egészségének több aspektusát is javíthatják azáltal, hogy csökkentik a trigliceridszintet, mérséklik az aritmia (szabálytalan szívverés) kockázatát és lassítják a plakkok felhalmozódását az artériákban. Egy 38 tanulmányt összefoglaló vizsgálat  megállapította, hogy az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a szívbetegségben történő elhalálozás kockázatát, és javíthatják a szívbetegségek kimenetelét.

Kutatások szerint az omega-3 zsírsavak a mentális egészségre is jótékony hatással lehetnek a depresszió és a szorongás tüneteinek enyhítése által. Egy tanulmány szerint az omega-3 magas és alacsony dózisban is hatásos volt a major depressziós zavar kezelésében a placebóhoz képest, míg egy másik vizsgálat eredményei szerint a szorongás tüneteinek javításában is segíthet.

omega 3 vitamin

Mire jó még az omega 3-at tartalmazó halolaj kapszula?

Az EPA+DHA-t tartalmazó halolaj étrend-kiegészítők csökkenthetik a merevséget és az ízületi fájdalmat is. Egy 2021-es tanulmány szerint az omega-3 zsírsavak jelentősen csökkenthetik a fájdalmat az osteoarthritisben, az ízületek degeneratív betegségében szenvedőknél. Az omega 3 szedése a menstruációs görcsökre is kihathat. Bizonyos kutatások szerint ugyanis azoknál, akik több omega-3-at fogyasztanak, enyhébb lehet a menstruációs fájdalom.

Az omega-3 halolaj serkentheti az agyműködést is?

Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az agyműködés szabályozásában, és hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez is, amely szerepet játszhat az Alzheimer-kórhoz hasonló állapotok kialakulásában. A Nutritional Neuroscience című szaklapban 2018-ban megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az omega-3 zsírsavak különösen az Alzheimer-kór kezdetén lehetnek előnyösek.

A halolaj kapszula hatása: így pótolhatóak az esszenciális zsírsavak

A megfelelő omega-3 bevitelt biztosíthatjuk teljes értékű élelmiszerekből, például heti két alkalommal zsíros halakból, azaz lazacból, makrélából, tonhalból és szardíniából, ha azonban erre nincs módunk, akkor érdemes megfontolni egy omega-3 halolaj kapszula szedését, ami megfizethető és hatékony módja az egészségmegőrzésnek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.

Melyik a legjobb omega-3 kapszula?

Megbízható omega-3 étrend-kiegészítőt keresel? Az USA medical omega-3 halolaj kapszula 720 mg omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyből 432 mg EPA + 288 mg DHA, és kizárólag 100%-ban tiszta, tengeren betakarított halakból származó halolajat tartalmaz. Ha kipróbálnál más prémium minőségű készítményt is, nézz körül a webshopunkban egyéb étrend-kiegészítőkért!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3329 vélemény