Mire jó a Q10-koenzim?

Melyik Q10-koenzim a legjobb választás?

Tartalomjegyzék

A Q10-koenzim egy olyan vegyület, amely segíti a sejtek energiatermelését. Mit érdemes még tudni róla? Milyen esetekben segíthet a kutatások értelmében, és mit kell szem előtt tartani az adagolásnál? 

Mi az a Q10, és mit takar a koenzim kifejezés?

A koenzim olyan szerves vegyület, amely egy enzimhez kötődve képes katalizálni egy reakciót. A koenzimek gyakran vitaminok vagy vitaminszármazékok, ezért döntő szerepet játszanak a legtöbb enzimtevékenység szabályozásában. A Q10-koenzim egy zsírban oldódó vitaminszerű vegyület, amelyet a szervezet állít elő, és a sejtek mitokondriumaiban tárol. A mitokondriumok az energiatermelésért felelnek, de emellett védik a sejteket az oxidatív károsodástól és a betegségeket okozó baktériumoktól és vírusoktól is.

A CoQ10-nek két különböző formája van a szervezetben: 

  • az ubikinon és 
  • az ubikinol.

Az ubikinon aktív formájává, ubikinollá alakul át, amely aztán könnyen felszívódik és hasznosul a szervezetben.

A koenzim-Q10 hiánya

A CoQ10-termelődés az életkor előrehaladtával csökken, így az idősebbek hiányt szenvedhetnek ebből a tápanyagból.

A CoQ10 hiányának egyéb okai többek között a következők lehetnek: 

  • táplálkozási hiányosságok, például B6-vitamin-hiány;
  • genetikai hibák a Q10 szintézisében vagy hasznosításában;
  • a szövetek megnövekedett igényei betegség következtében;
  • mitokondriális betegségek; illetve
  • az öregedés okozta oxidatív stressz.

A Q10 hatása kutatások alapján

A Q10 alapvető szerepet játszik az energiatermelésben, és erős antioxidánsként működik, gátolja a szabad gyökök keletkezését, valamint megakadályozza a sejtkárosodást. 

A szív- és érrendszeri megbetegedésekben, például szívelégtelenségben szenvedők esetében vizsgálták a Q10 étrend-kiegészítő bevitelét: egy 13 kutatást összegző tanulmány azt kutatta, hogy napi 100 mg CoQ10 12 héten keresztül hogyan hat a szív vérellátására. 

A Q10-koenzim hatása a migrénre és az időskori állapotokra

Egy 45 női páciensen végzett három hónapos vizsgálat során napi 400 mg Q10-koenzim bevitelét hasonlították össze placebóval, hogy felmérjék képes-e befolyásolni a Q10 a migrén gyakoriságát, súlyosságát és időtartamát.

Ahogy fentebb már említettük, a koenzim-Q10 szintje a korral csökken, ezért is tanulmányozták, hogy a Q10 tartalmú étrend-kiegészítők hatással lehetnek-e az izomerő, a vitalitásra és a fizikai teljesítményre idősebb felnőtteknél. 

Érdemes megjegyezni, hogy a Q10-koenzim lefekvéshez közeli bevitele álmatlanságot okozhat néhány embernél, ezért a legjobb, ha reggel vagy délután vesszük be. Bizonyos érzékenységek esetén ritkán egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek hasmenés, fejfájás, hányinger, vagy bőrkiütés formájában. 

A Q10 vitaminhoz hasonló tulajdonságokkal bír.

Q10-koenzim forrásai

Az élelmiszerekben természetesen megtalálható Q10-koenzim mennyisége sokkal alacsonyabb, mint az étrend-kiegészítőkben található hatóanyag-tartalom. A Q10 természetes forrásai többek között a következők:

  • a hidegvízi halak, mint például a tonhal, lazac, makréla és szardínia;
  • a növényi olajok; valamint
  • a húsféleségek. 

Q10 kapszula adagolása

Vizsgálatok alapján a Q10 hasonlóan szívódik fel kapszula formájában, mint a táplálkozásunkon keresztül. Mivel zsírban oldódik, érdemes zsírt tartalmazó étkezéssel együtt fogyasztani. A CoQ10 ideális adagja nem ismert, de a tipikus napi adag 100 milligramm és 200 milligramm között mozog. Kövesd a csomagoláson található utasításokat, vagy kérj tanácsot orvosodtól, és ne feledd, hogy a különböző étrend-kiegészítő márkák különböző összetevőket és hatóanyag-mennyiségeket tartalmazhatnak.

Ha szeretnél válogatni a prémium minőségű vitaminok, ásványi anyagok és növényi extraktumok között, nézz körül az USA Medical étrend-kiegészítői között, és támogasd az egészségedet egész évben!

Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3135 vélemény