Kollagén a szép bőrért és a csontok egészségéért

Tartalomjegyzék

Mire jó a kollagén, és hogyan pótolhatjuk étrend-kiegészítők segítségével a szükséges mennyiséget? Mit mondanak a kutatások a kollagén-kiegészítők kapcsán?

Kollagénpor, folyékony kollagén: miért fontos a kollagén?

A kollagén a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, amely az egészséges ízületekért és a bőr rugalmasságáért felelős. Megtalálható a csontokban, az izmokban és a vérben is: a bőr háromnegyedét és a test fehérjéinek egyharmadát teszi ki. Rostszerű szerkezetével a kötőszövetek előállításáért felel, amelyek a csont, a bőr, az izmok, az inak és a porcok fő alkotóelemei. 

A fehérjék aminosavakból állnak. A kollagént alkotó fő aminosavak a prolin, a glicin és a hidroxiprolin. Ezek az aminosavak hármas spirálszerkezetű fibrilláris fehérjéket alkotnak. Az idő előrehaladtával a testünkben lévő kollagén lebomlik, szervezetünk pedig egyre nehezebben tud új kollagénfehérjéket termelni. Ennek eredményeképpen sokan fordulnak a kollagénporokhoz vagy más típusú kollagén-kiegészítőkhöz, például kapszulákhoz, gumicukrokhoz és a folyékony kollagénekhez.

A kollagén feladatai

A kollagén legfontosabb feladatai a következők:

 • Segíti a fibroblasztok (kötőszöveti sejtek) kialakulását a dermiszben (a bőr középső rétegében), ami támogatja az új sejtek növekedését.
 • Szerepet játszik az elhalt hámsejtek pótlásában.
 • Védőburkot biztosít a szervek számára.
 • Biztosítja a bőr szerkezetének szilárdságát és rugalmasságát.
 • Segíti a vér alvadását.

A legismertebb kollagéntípusok

Testünk többféle kollagént tartalmaz, amelyek közül az alábbi 5 fő típust különböztetjük meg:

 • 1-es típus, amely a bőr, a csontok, a szalagok és az inak szilárdságát biztosítja.
 • 2-es típusú kollagén, amely az ízületek támogatását segítő rugalmas porcokat alkotja
 • 3-as típus, amely a belső szervekben, vérerekben és izmokban található.
 • 4-es típus, amely a bőr néhány rétegében van jelen.
 • 5-ös típus, amely a szaruhártyában, valamint a bőr és a haj egyes rétegeiben található.

A marhakollagén, a csirkekollagén és a halkollagén

A kollagéntartalmú étrend-kiegészítők, kollagéntermékek a forrástól függően különböző kollagéntípusokat biztosítanak számunkra.

 • A tengeri kollagén I-es típusú kollagén. Segít az izomszövetek helyreállításában, támogatja a porcok egészségét és elősegíti a sebgyógyulást.
 • A csirkekollagén II-es típusú kollagén, és jó kiegészítő az ízületek egészségének támogatására.
 • A szarvasmarha-kollagén I. és III. típusú kollagént biztosít. Segít a csontok és az inak erősítésében. Emellett javítja a bőr rugalmasságát és csökkenti a ráncok megjelenését.

A kollagén ára a benne található hatóanyag-tartalomtól és az összetevők minőségétől függ. Mivel a kollagén nagy molekulái nem szívódnak fel egészben, kisebb peptidekre vagy aminosavakra kell lebontani őket, ezek a kollagénpeptidek vagy más néven a hidrolizált kollagének. A kollagénpeptidek a gyomor-bél traktuson keresztül szívódnak fel.

kollagén akció

Kutatások a kollagének kapcsán

A kollagénkapszulák és egyéb kiegészítők egyik legnépszerűbb felhasználási módja a bőr egészségének támogatására, mivel a kutatások szerint ezek szedése javíthatja a bőr állapotát.

Egy 19 vizsgálatból álló metaanalízis, amelyben 1125 alany (95%-ban nők) vett részt 20 és 70 év között, megállapította, hogy a hidrolizált kollagén szedése javította a bőr hidratáltságát, rugalmasságát és a ráncokat a placebo kezelésekhez képest.

Egy tanulmány a kollagéntermékek szedésének hatásait vizsgálta 102 olyan posztmenopauzában lévő nőnél, akiknek csökkent a csontsűrűsége. Azoknál, akik 1 éven keresztül napi 5 gramm kollagénpeptidet szedtek, csökkent a csontritkulás mértéke a gerincben és a combcsontban a placebót szedő résztvevőkkel szemben.

Nagy Dózisú kollagénkapszula az USA medicaltól

Melyik a legjobb kollagénkapszula? Amelyik nagy mennyiségben tartalmaz minél változatosabb összetételben kollagénpeptideket, akárcsak az USA medical prémium Collagen Complex kapszulái. Ebben a termékben nemcsak szarvasmarha kollagénpeptid, hidrolizált csirkekollagén-peptid, tiszta hidrolizált tengeri kollagénpeptid, hanem tojáshéj-membrán kollagénpeptid is található, amelyek együtt remek kombinációt képeznek a szervezet számára.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.

Hidrolizált kollagénkapszula 5 féle kollagénnel

Az USA medical Collagen Complex kapszulában a piacon kapható termékekhez képest, amelyek többnyire csak 1, 2 vagy 3 kollagéntípust tartalmaznak, ötféle kollagén is megtalálható! Az I-es, II-es, III-as és V-ös típus mellett még X-es típusú kollagént is tartalmaz, amely a csont- és porcképződést segíti elő. Ha kipróbálnál más prémium minőségű készítményt is, nézz körül a webshopunkban egyéb étrend-kiegészítőkért!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
3329 vélemény